Blogit 18.5.2017

Savustettua ankanrintaa ja hillakastiketta

Ankanrintafile on herkkua. Vielä herkumpaa siitä saa kuitenkin savustamalla. Savustetun ankanfileen kostukkeeksi sopii puolestaan hillasta tehty valkoviinipohjainen kastike.

savustettua ankanrintaa ja hillakstiketta

Ankka ei välttämättä ole ensimmäinen asia jota tulee mieleen savustaa. Uskokaa kuitenkin pois, ankka ja leppäsavun ronski aromi yhdessä toimivat. Maku tarvitsee kuitenkin pehmentävän elementin – tässä annoksessa se tulee hillakastikkeesta, siis marjasta jota meilläpäin kutsutaan hillaksi, jossain muualla lakaksi, virallisesti suomuuraimeksi,

Savustettua ankanrintaa ja hillakastiketta

Ruoan valmistus kannattaa aloittaa kastikkeesta.

Hillakastike

  • 5 dl kanalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl sieniä (tölkistä tai pakasteesta, huuhdo tarpeen mukaan)
  • 1 iso sipuli
  • 1/2 punttia persiljaa
  • 2 rkl lakkahilloa
  • suolaa
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 50 g voita.

Kuori ja siivuta sipuli. Paahda sipulia kuivalla pannulla kunnes se ruskistuu. Laita kanaliemi, lakkahillo, paahdettu sipuli, sienet ja pippurit kattilaan. Keitä kunnes nesteestä on puolet jäljellä. Siivilöi neste ja kaada se takaisin kattilaan, lisää myös viini. Ketä kunnes nesteestä on jäljellä n. 1 dl. Nosta kattila pois liedeltä. Vatkaa sekaan kuutioitu voi. Tarkista suola ja lisää tarpeen ja makusi mukaan. Pidä kastike lämpinä, mutta älä kuumenna sitä enää.

Savustettua ankanrintafilettä

  • 1 file kahta syöjää kohden
  • ripaus suolaa ja pippuria.

Nosta file(et) huoneen lämpöön tuntia ennen kypsennystä. Viillä fileen rasvapuolelle ristikkäisviillot, varo kuitenkin viiltämästä lihaan asti. Laita (sähkö)savustin lämpenemään purujen kanssa. Laita file(et) kylmälle pannulle. Lisää lämpöä ja ruskista filettä omassa rasvassaan kunnes rasvapuoli on kauttaaltaan ruskistunut. Mausta lihapuoli suolalla ja pippurilla. Laita file(et) ritilän päällä savustimeen. Savusta 10 minuttia. Nosta file(et) pois savustimesta ja anna niiden hieman jäähtyä folioon jäähtyä folioon käärittynä.

Tarjoa annos vaikka perunamuusin tai uunijuuresten kanssa.