Blogit 22.10.2017

Savustettua korianteri-limelohta

Savustetun lohen ei kuvittelisi ensimmäisenä olevan ruoan joka tarjoaisi rajattoman varioinnin mahdollisuuden. Sitä se kuitenkin on, maustamista muuttumalla saat savustetusta kalasta esille täysin uusia puolia. Tuoreet yrtit ja eri sitrukset, chili ja valkosipuli – vaihtoehdot ovat lukemattomat. Itse päädyin tällä kertaa tuoreeseen korianteriin ja limeen…

Savustettuas korianteri-limelohta

© Teijo Salonpaa

Mikäli haluat helpottaa savustuksen jälkeistä ateriointia, kannattaa kala fileroida ruodottamaksi ennen savustamista. Ruotojen poistaminen niin että se säilyttää muotonsa ilman nahkan rikkoontumista vaatii pientä näpräystä, mutta ei kuitenkaan ole vaikeaa.

© Teijo Salonpää

Ruotojen poistaminen kannattaa tehdä seuraavasti:

  • Leikkaa kylkiruodot irti selkäruodosta. Levitä kala sen jälkeen kuvan mukaisella tavalla nahkapuoli alaspäin
  • Fileroi kylkiruodot tavanomaisesti filerointiveitsellä
  • Katkiase selkäruoto pään- ja pyrstön läheltä
  • Irroita selkäruoto pientä juuresveitseä apuna käyttäen
  • Nypi jäljelle jääneet ruodot irti ruotopihdeillä.

Savustettua korianteri-limelohta

  • n. 1 kg lohi tai kirjolohi. Poista ruodot yllä olevan mukaisesti.
  • 1/2 puntti tuoretta korinateria
  • 1/2 limen puristettu mehu
  • 3 valkosipulinkynttä puristettuna
  • tuoretta chili silppuna maun mukaan
  • 1 tl suolaa.

Silppua korianteri ja valkosipuli. Purista limen mehu lohen sisäpintaan. Levitä päälle silputtu korianteri, valkosipuli, chili ja suola. Taita lohen kyljet kiinni. Leikkaa päällyspuolelle muutama viilto jotka menevät lihan läpi. Savusta sähkösavustimella puolisen tuntia.