Blogit 3.12.2015

Siikaa pistaasipähkinöillä

Siika on laji, jossa kokin taidot punnitaan. Kyse on vähärasvaisesta ja vaalealihaisesta kalasta, sen pilaaminen on helpompaa kuin onnistunut valmistaminen. Pelottelenko turhaan? Kuinka moni on saanut ravintolassa eteensä siikafileen, joka on oikeasti mehukas?

Siikaa pistaaseilla

Siian valmistus ei kuitenkaan ole vaikeaa. Nahan täytyy olla rapea…ainakin, jos se tarjotaan nahkapuoli ylöspäin – siis tavalla joka tarkoittaa sitä, että nahka on tarkoitettu syötäväksi… joka tarkoittaa sitä että nahan täytyy olla rapea…

…sen saa varmistettua kuumalla ja hyvin pidetyllä valurautapannulla, helppoa. Mutta…nahka ei saisi kuitenkaan palaa… ja varsinaisen fileen täytyy olla mehevää…

…mikä on sitten ratkaisu? Yksinkertaista – kuuma pannu, riittävä määrä rasvaa ja lyhyt kypsennysaika. Se on siinä… käytännössä homma toimii siten, että huudat ruokailijat syömään, siikafile kuumalle pannulle, puolen minuutin kypsennys, fileen kääntö ja pannu pois liedeltä. File saa olla pannulla kääntämisen jälkeen korkeintaan puoli minuuttia, ei sekuntiakaan enempää – muuten file kuivuu.

Siikaa pistaasilla

  • 100 g siikafile ruokailijaa kohden
  • 1 rkl kuorittuja pistaasipähkinöitä filettä kohden
  • 1-2 rkl voita
  • ripaus mustapippuria
  • suolaa

Lisää voi ja kuoritut pistaasipähkinät kylmälle pannulle. Lisää lämpöä – anna pähniköiden hautua voissa miedolla lämmöllä lämmöllä puolisen tuntia. Poista pähkinät pannulta, mutta älä heitä niitä menemään. Siivilöi sula voi.

Kuumenna pannu. Lisää pannulle sivilöity voi (joka nyt maistuu pistaasipähkinöille). Lisää siikafileet nahkapuoli alaspäin. Paista noin puoli minuuttia. Käännä, ota pannu pois liedeltä. Nosta fileet lautaselle, ripottele päälle pähkinät.

Tarjoa lisukkeena maa-artisokkapyreetä ja kastikkeena beurre blancia.