Blogit

Tortillaa savustetulla sianniskalla ja pintopavuilla

30.6.2013 Teksti: Teijo Salonpää

Kun raaka-aineena on rasvaista sianniskaa, pintopapuja, masa harinaa ja reilusti aikaa- ei tuloksena voi olla kuin yksinkertaista mutta hyvää ruokaa. Ruuan vaikuttimet ovat vahvasti maassa nimeltä Meksiko mutta osittain siirrettynä Rio Granden pohjoiselle puolelle…

…miksikö? Voisin kirjoittaa jutun äärimmäisen autenttisesta meksikolaisesta ruuasta, sellaisesta jota oikeat campesinot syövät päivän pellolla raatamisen jälkeen. En kuitenkaan voi, valetoimittajan moraali on siihen liian vahva. Ensinnäkin, liha marinoitiin colajuomapohjaisessa marinadissa, maultaan perinteistä BBQ:ta noudattavassa. Toiseksi, savustin lihan kypsennyksen jälkeen- vaikka savustuspuuna olikin mesquite, ei se syntiä pienemmäksi tee…lopputuloksen mausta harharetkiä ei huomaa, ruoka maistui niin autenttiselta kuin vain täällä pohjan perukoilla on mahdollista.

Sinänsä juttuni aihe on crosskitcheniä ilman mitään selityksiä…Meksikossa tortillojen raaka-aineena käytetään nixtamalisoitua maissia ja vehnää. Ensimmäistä käytetään etelässä, jälkimmäistä puolestaan pohjoisessa. Pintopavut puolestaan ovat suosittuja Meksikon koillisosassa, kuten myös Yhdysvaltain lounaisosissa- Meksikon eteläosissa käytetään puolestaan mustapapuja…

…kuten tarkkaavainen lukijani havaitsikin, olen mennyt tortillani autenttisuuden kanssa metsään lähes jokaisessa asiassa. Ruoka on yhtä autenttisista kuin porosta tehty karjalapaisti. Voin lohduttaa teitä kuitenkin sillä, että ruuan makuun erheet eivät vaikuttaneet. Olkoonkin ruoka Tex-Mexiä, crosskitcheniläisyyttä pahimmillaan- se on kuitenkin hyvää sellaista.

Ps…mikäli tortilloja sattuu jäämään tähteeksi, kannattaa ne leikata paloiksi ja paistaa öljyssä rapeiksi ja tarjota sipseinä. Tämän jälkeen olette päässeet jäljille myös nachojen syntyhistoriasta…alunperin niitä kun tehtiin edellisen päivän tähteeksi jääneistä tortilloista.

Tortillaa savustettulla sianniskalla ja pintopavuilla

Savustettua sianniskaa

Marinadi
 • 1 tlk kolajuomaa (sokerillistä)
 • 1 chipotle eli javustettu jalopeno
 • 1 iso sipuli silppuna
 • 3 valkosipulin kynsi murskattuna
 • kourallinen korianteria
 • puoli kourallista minttua
 • 1/2 limen puristettu mehu
 • 1/2 dl muscovado-sokeria
 • 1 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Keitä kunnes neste on haihtunut puoleen. Jäähdytä.

Sianniska – eli pull porkia

 • 1 kg kasleria – eli sianniskaa

Laita liha pakastepussiin ja kaada marinadi lihan päälle. Anna maustua vuorokausi jääkaapissa.

Laita liha vuokaan ja kaada marinadi sen päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa 4h/125C.

Annan lihan hieman jäähtyä. Revi liha haarukalla syitten mukaisesti silpuksi. Sekoita liha paistoliemeen ja anna nesteen imeytyä lihaan- aikaa siihen kannattaa varata 15-30 minuuttia.

Levitä liha levylle joka mahtuu käyttämääsi savustimeen. Savusta lihaa lämmöstä riippuen 20-40 minuuttia.

Pintopavut tomaatilla ja chilillä

 • 2 dl pintopapuja

Huuhtele pavut ja liuota niitä vähintään yön yli. Huuhtele pavut. Keitä papuja suolattomassa vedessä 50-90 minuuttia, keittoaika riippuu papujen säilytysajasta. Valuta.

 • 2 isoa tomaattia silppuna
 • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
 • 1 guajillo
 • 1 ancho
 • 1 rkl öljyä
 • 1 rkl suolaa
 • 2 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset (lisää chilit kokonaisina). Keitä kannella peitettynä papujen kiehumisen ajan.

Sekoita löysä tomaattikastike papujen sekaan. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Anna lopuksi hautua levyllä kannella peitettynä 10 minuuttia.  Valmiissa pavuissa ei tomaatin saisi juurikaan enää erottua.

Tortillat (12 pientä)

Tortillojen teko masa harinasta on äärimmäisen yksinkertaista. Tarvitset vain masaa ja vettä. Herkullisten tortillojen salaisuus piilee kuitenkin paistamisessa, tortillojen paistoaika lasketaan sekunneissa. Oikotietä onneen ei ole ja paistoaika on täysin yksilöllinen käyttämästäsi liedestä. Liian pitkä paistoaika kuitenkin kuivattaa tortillasi vaikka lämpöä ei olisikaan tarpeeksi.

Itse käytän paistamiseen valurautapaistinpannua. Kuumennan sen induktiolla 75% teholla (kuivana) – kättä ei pitäisi pystyä pitämään 3-4 sekuntia pitempään parin sentin päässä pannun pinnasta.

Tortillat kannattaa kääntää kun juuri kun tummia pilkkuja alkaa ilmestymään pinnalle, toisen puolen paistoaika on noin puolet ensimmäisestä.

 • 4 dl masa harinaa
 • 1 dl vettä

Sekoita ainekset. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Leikkaa taikina 12 osaan ja muotoile ne palloiksi. Anna pallojen levähtää liinalla peitettynä muutaman minuutin ajan.

Paina pallot läjään kämmenellä. Muotoile tortilloista kaulimella ohuita, noin 2 mm paksuja. Jos omistat tortillaprässin- on tämä vaihe hieman helpompi.

Paista tortillat yo.olevien ohjeiden mukaan. Peitä paistetut tortillat keittiöpyyhkeellä, näin ne säilyvät pehmeinä ja lämpiminä pöytään asti.

Kommentit (1)

En tykännyt, tosin oma mielipiteeni on ja sitä en muuta. Suosittelen pistämään suolaa vähän rajummin. Tuohon kun tekee kastikkeen niin aivan mällistä, ihan kuin kiisseli, joten se ei sovi siihen eli siis tattarikastike. Joku voisi vaikka keksiä uuden reseptin tästä! Thank you! 🙂

En tykännyt, tosin oma mielipiteeni on ja sitä en muuta. Suosittelen pistämään suolaa vähän rajummin. Tuohon kun tekee kastikkeen niin aivan mällistä, ihan kuin kiisseli, joten se ei sovi siihen eli siis tattarikastike. Joku voisi vaikka keksiä uuden reseptin tästä! Thank you! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *