Umpioidut kalasäilykkeet

Kalan umpioiminen uunissa on kätevä tapa säilöä pikkukalat, mutta yhtä lailla myös valmistustapa jolla pienistä ja ruotoisista kaloista saa herkullista syötävää. Useiden tuntien kypsennyksen aikana kalojen ruodot pehmenevät kirjaimellisesti suussa sulaviksi.

umpioidut kalasäilykkeet

Umpioitujen kalasäilykkeiden raaka-aineena voit käyttää mitä tahansa pikkukaloja. Käytin itse pieniä, työkaverin pilkillä saamia ahvenia. Yhtä hyvin voit käyttää myös silakoita, muikkuja tai vaikka särkiä. Hieman suuremmista kaloista kannattaa poistaa selkäruoto ja suurimmat evät. Pieniruotoisille kaloille, esimerkiksi muikuille, riittää kuitenkin pelkkä sisälmysten ja pään poistaminen, tapahtuma jota myös perkaamiseksi kutsutaan.

Kalasäilykkeiden maustamisessa voit turvautua omaan makuusi. Tomaattipohjainen maustekastike on hyvä ja jopa perinteinen, kuitenkin myös yrtti- ja valkosipulipohjainen on kokeilemisen arvoinen.

Umpioidut kalasäilykkeet

Tarvitset alla olevien reseptien valmistamiseen neljä, noin 5 dl tilavuudeltaan olevaa lasista säilyketölkkiä. Ennen käyttöä tölkit (ja niiden korkit kannattaa desinfioida). Desinfiointi tapahtuu kiehauttamalla tölkit vedessä parin minuutin ajan.

  • 1,5 kg perattuja kaloja (ahvenia, muikkuja, särkiä, tms.)

Poista suuriruotoisista kaloista selkä- ja muut isot evät sekä selkäruoto. Pienille kaloille riittää pelkkä perkaus. Leikka kalat noin 3-4 sentin kokoisiksi paloiksi.

Tomaattikastikekalat

  • 1 tlk paseerattua tomaattia
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • kourallinen tuoretta persiljaa silppuna
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • oliiviöljyä.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset. Sekoita kastike kaloihin (n. 750g kalaa). Lado kalat desinfioituihin lasiourkkeihin. Jätä 1/4 täyttämättä. Kaada päälle oliiviöljyä niin että ainekset peittyvät.

Yrtti-sipulikalat

  • 1 punasipuli ohuina siivuina
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • kourallinen tuoretta timajamia ja basilikaa silppuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • oliiviöljyä.

Sekoita ainekset kaloihin (n. 750g kalaa). Lado kalat desinfioituihin lasiourkkeihin. Jätä 1/4 täyttämättä. Kaada päälle oliiviöljyä niin että ainekset peittyvät.

Kalojen kypsennys

Sulje tölkit kannella tiivisti. Laita tölkit 125C uuniin 30 minuutin ajaksi. Alenna lämpö tämän jälkeen 100C ja jatka kypsennystä kuusi tuntia.

Anna tölkkien jäähtyä uunissa. Tölkkeihin muodostuu jäähtyessä alipaine- sen tunnistaa kuopalle menevästä kannesta. Kalasäilykkeet säilyvät jääkaapissa avaamattomana useiden kuukausien ajan.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti