Blogit

Uudet perunat

22.6.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Sen voi maistaa vain kerran vuodessa, ensimmäisen puraisun uuden sadon perunasta – se myös maistuu parhaalta. Siksi ei olekaan samantekevää miten uudet perunat valmistetaan…puhumattakaan lisukkeista minkä kanssa perunat tarjotaan.

Oma uusien perunoiden sesonkini alkaa tyypillisesti juhannuksena, sitä ennen omasta mielestäni ei vain ole sopivaa tarjota tätä herkkua. Tämäkin ainoastaan siinä tapauksessa, jos perunat ovat kotimaisia. Tämän jälkeen, kun juhannuksen herkutteluista on selvitty, pidän tauon- olen sen verran kotiseuturakas, että parhaimmat uudet perunat kun tulevat mielestäni Kemijokivarresta. Ja pohjoisessa kun ollaan, perunat kypsyvät vasta loppukesäksi. Kesäyön aurinko kypsyttää perunat herkullisiksi maultaan.

Lajikkeina itse suosin sikliä tai puikulaa – jälkimmäinen opettaa myös perunan keittäjälle tervettä nöyryyttä, sen valmistaminen ei ole lähimainkaan niin helppoa kuin voisi kuivitella. Kerronkin jutun lopussa vinkin täydellisten uusien perunoiden keittämiseen…

Uudet perunat ovat perinteisimmillään kun ne tarjotaan ainoastaan voissa kevyesti kypsennetyn varhaissipulin ja tillin kanssa. Etenkin kesän ensimmäisellä keittokerralla on tärkeää, että perunat ovat lautasella pääosassa – voimakkaat lisukkeet kun vievät helposti huomion aterian pääosan esittäjältä. Seikka joka kannattaa muistaa myös mikäli haluat tarjota silliä perunoiden kanssa.

Lisukkeita valittaessa (siis ensimmäisten keittojen jälkeen) ei kuitenkaan kannata tyytyä pelkkään silliin. Itse suosin savustettua kalaa- yleensä siikaa tai lohta. Myös mäti toimii erittäin hyvin uusien perunoiden kanssa. Mätiä tarjottaessa maltti on kuitenkin valttia- yksi ruokalusikallinen riittää hyvin aikuiselle ruokailijalle.

Lupasin paljastaa uusien keinon täydellisiin uusiin perunoihin, sen teenkin kohta. Sitä ennen kuitenkin sipuleiden ohje.

Voissa kypsennetyt varhaissipulit

  • n. 2 dl varhaissipulia varsineen silputtuna per syöjä
  • 50 g voita per syöjä.

Laita voi ja sipulisilppu kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä. Hauduta sipulisilppua 10 minuuttia – älä missään nimessä keitä voita. Keitettäessä sipuleiden rakenne kärsii. Niissä tulisi säilyä myös lievä purutuntuma.

Vinkki: jos haluat vaihtelua, voit lisätä valmiin kastikkeen joukkoon myös ruokalusikallisen puristettua sitruunanmehua.

Uudet perunat

  • n. 5 dl uusia perunoita per syöjä
  • vettä
  • 1 rkl karkeaa merisuolaa per vesilitra
  • nokare voita
  • tilliä.

Harjaa perunat puhtaiksi. Laita harjatut perunat kylmään veteen sitä mukaa kun ne puhdistuvat. Laita kattilaan vettä niin, että perunat peittyvät. Ota perunat kattilasta, tarkista veden määrä ja kiehauta vesi. Lisää perunat ja suola kiehuvaan veteen.

Keittoaika riippuu hyvin paljon perunoiden lajikkeesta ja niiden koosta…varhaispuikulat kypsyvät 4-5 minuutissa, pienet siklit 7-8 minuutissa, markettien ”lajikkeettomat” 10 minuutissa. Keittäminen täytyy kuitenkin lopettaa ennen kuin perunat ovat kypsiä – muutoin ne hajoavat. Eli haarukalla kokeiltaessa niiden tulee tuntua vielä hieman kovilta.

Lopuksi…kaada vesi kattilasta pois. Laita kattilaan nokare voita ja reilusti tilliä. Sekoita varovasti. Mikäli perunat joutuvat odottamaan, laita niiden päälle astiapyyhe (pyyhe imee perunoiden kosteuden).

Mikäli perunoita jää yli, maistuvat ne paistettuna tavallisia paistinperunoita paremmilta. Mikroaaltouunissa niitä ei kannata lämmittää, koska niiden maku kärsii siitä.