Blogit 24.9.2017

Vaalea leipä hapanjuureen

Jos arvostat hyvää leipää, on tämä hapanjuureen leivottu vaalea leipä kokoilemisen arvoinen. Kuten jo nimikin kertoo, leivotaan leipä hapanjuureen. Hapanjuuren käyttö tarkoittaa sitä ettei leipä ole kaikkein nopeinta valmistaa. Vaiva palkitana kuitenkin leipomisen jälkeen.

haspanjuureen leivottu patonki

© Teijo Salonpää

Leivän maku on jotain ihan muuta kuin kaupan leipiin tottuneena voisi kuvitella. Juurella leivottua ruisleipää saa kyllä kaupoista, vaalea hapanleipä loistaa kuitenkin poissa olollaan ainakin markettien leipäosastolta. En oikeastaan edes tiedä tekeekö yksikään pienemmistä leipomoista varsinaisesti vaaleaa hapanleipää…

vaalea leipä hapanjuureen

© Teijo Salonpää

…oman hapanjuureni jota käytin, on oikeastaan ruistaikinan juuri. Tämä ruisjuuri on pysynyt hengissä huonosta hoidosta huolimatta lähes kymmenen vuotta. Pitkän ikänsä ja useiden eri käyttämieni ruisjauholaatujen ansiosta, on sille muodostunut omintakeinen maku. Juurella leivottu leipää maistettuaan on helppo ymmärtää se että entisvanhaan leipä maistui erilaiselta jokaisessa talossa.

Leivän valmistukseen kannattaa varata aikaa reilu vuorokausi. Jos et entuudestaan omista hapan- tai ruisleivän juurta, kestää juuren valmistus ”tyhjästä” noin viikon. Ensimmäisen leivontakerran jälkeen leipominen kuitenkin nopeutuu reseptiä vastaavaksi.

Vaalea leipä hapanjuureen

vaalea leipä hapanjuureen - resepti

aalea leipä hapanjuureen – resepti © Teijo Salonpää

Ohje on 2-3 limpulle tai neljälle patongille. Ohessa vertailun vuoksi oma reseptini jota olen käyttänyt muistin tukena leipää tehdessäni.

Sekoita kaikki ainekset. Anna esitaikinan käydä liinalla peitettynä n. 10 tuntia.

  • 6 dl kädenlämpöistä vettä
  • 10 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl ruisjauhoa
  • 1 rkl suolaa.

Helpoiten taikinan alustus tapahtuu yleiskoneen avulla….sekoita esitaikina veteen. Lisää jauhot yksi desilitra kerrallaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Taikinan rakenteen pitäisi olla juuri ja juuri leivottavissa olevaa.

Anna taikinan nousta liinalla peitettynä 2-3 tuntia. Jauhota taikina hyvin ja nosta se liinalla peitettyyn kulhoon tai nostatuskoriin.

Leivo taikinasta 2-3 limppua tai 4 patonkia. Annan leipien kohota tunnin verran liinalla peitettynä.

Laita metallikulhon 2 dl vettä ja laita kulho uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät leivinpaperilla päällystetyn pellin päällä uuniin. Laske lämpötila samalla 200 asteeseen. Paista limppuja n. 35 minuuttia. Patongit valmistuvat n. 20 minuutissa.