Blogit

Välimerellistä savusiikaa ja riisiä

9.7.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Savusiika on meillä Suomessa perinteikäs ruoka jota harvemmin tulee muokattua etniseksi. Pidän itsekin savusiiasta, kuten kaikista muistakin savustetuista kaloista perinteisesti tarjottuna- ainakin silloin kun ne tuoreimmillaan.

Savusiikaa-ja-riisiä

Mutta, jos savustettua kalaa jää yli, ei mikään estä kokeilemasta jotain erilaista. Tämä aurinkokuivattua tomaattia, chiliä, paahdettua valkosipulia ja tuoreita yrttejä sisältävä, ja riisin kanssa tarjottava ruoka ei vielä kovin kauas etnisesti mene, mutta on piristävä vaihtoehto muiden jämäruokien kadottamiskeinojen kanssa.

Välimerellistä savusiikaa ja riisiä

  • n. 300 g savusiikaa
  • 1/2 sipuli silppuna
  • 10 valkosipulinkynttä (luit ihan oikein)
  • 1 rkl silputtua kaupan punaista chiliä
  • 10 aurinkokuivattua tomaatin siivua (öljyssä säilöttyjä)
  • tuoretta organoa ja timjamia.

Laita valkosipulinkynnet leivinpaperin päälle uuninpellille. Paahda uunissa 250C n. 5 minuuttia eli kunnes valkosipulin kuori on palanat ja sisus kypsentynyt. Paahdettaessa valkosipulin aromi pehmenee ja saa säväyksen savuisuutta.

Silppua aurinkokuivattutomaatti ja sipuli paistinpannulle ja kuumenna noin puolella teholla. Öljyä ei tarvitse lisätä koska siivuissa itsessään on jo tarpeeksi öljyä. Lisää kala ja silputtu chili. Purista valkosipulit ulos kuoresta. Riko valkosipulien rakenne haarukalla ja lisää ne pannulle. Sekoittele kunnes ainekset ainekset ovat lämmenneet tasaisesti. Lisää lopuksi tuoretta oreganoa ja/tai timjamia silputtuna. Tarjoa riisin kanssa.