Blogit 27.12.2015

Kolmen juuston ja kahden lihan piirakka

Joulun jälkeen jääkaappiin on kertynyt sekalainen valikoima ruoan rippeitä jotka ovat jo hiljalleen muuttumassa ongelmajätteeksi…halventava termi joka ei ole kuitenkaan halventava. Se kuvaa vain hyvin ruokia- ja niiden rippeita, niitä jotka vielä paria päivää aeimmin olivat suurta herkkua.

kolmen juuston piirakka

Omiin jouluperinteisiini on kuulunut jo vuosikausia Tapaninpäivän pizza. Siis pizza john olen laittanut lähinnä kaikki jouluna tarjottujen juustojen rippeet. Tänä vuonna tämä kulinaristinen huippuoivallus päätyi työn alle vasta 27. päivä- kiitos erittäin valikoiden toteutetusta jouluruokien valinnasta, niitä jaksoi tänä vuonna syödä päivän pidempään.

Pizza jäi kyllä perinteiden vastaisesti tekemättä, vaihtelun vuoksi tein piirakan…siis virallisena selityksenä, oikeasti hiiva loisti poissa olollaan, enkä uskaltanut aloittaa naapureihini tutustumista hiivan lainailun muodossa.

Kolmen juuston ja kahden lihan piirakka

Aloita piirakka tekemällä pohja (taikinasta tulee n. pellillinen):

  • 150 g pehmeää voita
  • 5 dl hiivaleipäjauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 prk kermaviiliä.

Sekoita leivinjauhe hiivaleipäjauhoihin. Nypi voihin. Sekoita kermaviili  ja sekoita taikina tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperille uuninpellin päälle. Kääri taikinan reunat kerran koholle (se estää täytteiden leviämisen).

Piirakkatäyte:

  • 200 g sinihomejuustoa
  • 50 g brie-juustoa
  • 100 g cheddar-juustoa
  • 300 g lihaa, esim. savustettua lammasta ja keitettyä kieltä
  • 1 dl sienisalaattia
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • 1 rosmariinin oksa
  • suolaa
  • mustapippuria.

Paloittele juustot ja lihat. Silppua rosmariini. Sekoita kaikki ainekset. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Paista 200C 35 minuuttia.

Piirakka on parhaimmillaan kosteana ja hieman jäähtyneenä. Tarjoa piirakka hyvän oluen kanssa. Esim. jokin voimakas ruis-ale on loistava valinta ruokajuomaksi.