Yleinen 11.2.2016

Lammascurry ja Naanleipää

Helmikuinen koleuden ja kosteuden täyttämä päivä (nätimpi nimitys jäätävälle vesisateelle) tarvitsee piristyksekseen jotain mausteista ja tulista, sellaista jonka voimalla jaksaa tarpoa taas muutaman päivän kesää kohti. Tällaiseen olotilaan on kuin tehty lammascurry jonka kanssa tarjotaan naanleipää ja salaattia. Mikäli haluat, voit tietysti tarjota myös riisiä, mutta välttämätöntä se ei ole.

lammascurry

Aitoa currya- tai edes siihen suuntaan yritystä omaavaa currya tehdessä mausteiden määrä hämmästytttää. Työpöydän saa helposti täytettyä pelkillä maustepusseilla ja leikkuulaudalle paikan löytäminen voi olla vaikeaa. Curryt yleensäkin ovat hyviä tekosyitä maustekokoelman läpikäymiseen. Itse ainakin hämmästyin ruokaa tehdessä omien mausteideni määrästä, ja etenkin kaikista juustokumina- ja korianteripusseista jotka laatikkoon olivat päässeet kertymään.

Naanleipä

Lammascurry ja Naanleipää

Curryn haudutusaika riippuu hyvin paljon käyttämäsi lihan laadusta ja alkuperästä. Mikäli haluat pelata varman päälle, suosittelen ostamaan kotimaista karitsaa tai vaihtoehtoisesti hauduttamaan ruokaa vähintään kaksi tuntia.

Lammascurry

  • n. 1 kg karitsan lapaa tai paistia
  • 1 iso sipuli silppuna
  • öljyä.

Paloittele liha reilun suupalan kokoisiin paloihin. Ruskista liha useammassa erässä. Ruskista sipuli yhdessä viimeisen erän kanssa.

  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1,5 rkl korianterin siemeniä
  • 1/2 rkl fenkolinsiemeniä
  • 10 pientä Thai-chiliä (tai maun mukaan)
  • 10 kuivattua curryn lehteä
  • 3 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 3-5 dl vettä
  • öljyä
  • koristeluun tuoretta korianteria.

Lisää tilkka öljyä kuumalle pannulle. Lisää inkivääri ja valkosipuli. Pyörittele nopeasti öljyssä niin että niistä alkaa irrota tuoksua. Lisää mausteet ja sekoita. Lisää tomaattimurska ja tölkillinen vettä. Lisää ruskistettu liha ja sipuli. Sekoita ja anna kiehahtaa. Anna hautua kannen alla tunnista kahteen.

Naanleipä

  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl vettä
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • voisulaa voiteluun.

Sekoita keskenään vesi, jogurtti, kananmuna, öljy, sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva ja leivinjauhe vehnäjauhoon. Lisää jauhot nesteseokseen ja alusta se kimmoisaksi (helpoiten tämä käy yleiskoneella)…lisää jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan, jos taikina tuntuu liian löysältä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, aikaa siihen menee noin tunti.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahdeksaan palleroon. Pyörittele pallerot pulliksi, litistä ne sitten käsillä ja taputtele noin sentin paksuisiksi leiviksi. Anna leipien kohota puolisen tuntia. Voitele leivät voisulalla, ja paista ne kahdessa erässä 275C/5 min.