Yleinen 12.4.2017

Lammaspita

Lammaspita on herkullinen lammasruoka jossa voit hyödyntää myös jo aiemmin valmistettua lampaanlihaa. Kypsä lampaanliha marinoidaan ja nautitaan pitaleivän välissä tsatsikilla höystettynä.

lammaspita

Lihana voit käyttää mitä tahansa kypsää lampaanlihaa. Siivutettu paisti toimii hyvin, mutta niin toimii myös nyhtölammaskin. Käytettäessä nyhtölammasta, voi marinoinnin jättää väliinkin, lihahan on jo valmiiksi maustettua. Maistuvimman lopputuloksen saat kuitenkin marinoimalla lihaa vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.

Lammaspita

Aloita valmistus lampaanlihan marinoinnilla.

Lampaanlihan marinointi

  • 500 g kypsää lampaan- tai karitsanpaistia ohuina siivuina
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl silputtua korianteria
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 tl mustapippuria.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua vähintään kaksi tuntia jääkaapissa.

Pitaleivät

  • 2 dl vettä
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 2 dl kreikkalaista jogurttia
  • 7 dl durumvehnäjauhoja
  • 1/2 dl oliiviöljyä.

Lämmitä noin 40-asteiseksi eli reilusti kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon hiiva, suola, sokeri ja jogurtti. Alusta sekaan jauhot. Vaivaa taikinaa parin minuutin ajan niin että siihen syntyy sitkoa. Lisää lopuksi öljy. Kohota taikina liinalla peitettynä kaksinkertaisiksi.

Jaa taikina 10 osaan. Leivo taikinapalat pulliksi, ja paina ne sen jälkeen läjään. Kohta leipiä vielä 30 minuuttia. Paista 225C/10-12 minuuttia.

Jos kaikki meni nappiin, on tuloksena keskeltä onttoja pitaleipiä.

Tsatsiki

  • 3 dl kreikkalaista- tai turkkilaista jogurttia
  • 1 dl persiljaa ja/tai basilikaa silputtuna
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua puolisen tuntia jääkaapissa.