Yleinen 3.2.2016

Mademuhennos

Vaikka ihan jokainen ei tiedäkään, on juuri nyt meneillään mateen paras sesonkiaika. Made kun on yksi harvoista jaloista jotka kutevat keskelläå talvea. Kutuaikana made nousee tavallista matalampaan, noin kahden metrin syvyyteen, silloin sen pyynti on tavallista helpompaa. Madetta saadakseen ei ole kuitenkaan välttämätöntä lähteä pilkille, sitä kun on saatavilla juuri nyt kauppojen kalatiskiltä.

mademuhennos

Kaupoissa myytävät mateet on tavallisesti nyljetty jo valmiiksi kauppiaan tai kalan toimittajan toimesta. Tämä helpottaakin huomattavasti mateen valmistusta. Nahka kun on liukas ja tottumattoman käsissä voi osoittautua vaikeasti nyljettäväksi. Kalatiskien mateissa mateissa on kuitenkin niiden maksa tallessa…ja se on herkkua. Maksa kannattaakin hyödyntää joko erillisenä herkkupalana, tai lisäämällä se pilottuna muhennoksen joukkoon.

Mademuhennos

  • 1 nyljetty made
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1/2 dl silputtua persiljaa
  • 1 laakerinlehti
  • 1/2 rkl kokonaisia valkopippureita
  • 1 tl suolaa
  • vettä.

Laita made kolmen litran laakeaan kattilaan. Lisää viini, persilja, laakerinlehti, pippurit, suola ja vettä niin paljon, että made juuri ja juuri peittyy. Keitä made kypsäksi. Aikaa siihen menee noin 20-25 minuuttia.

Nosta made limestä ja anna sen jäähtyä. Ruodi kala, yritä irroittaa kalan lihan mahdollisimman isoina paloina. Paloittele se pieniksi suupaloiksi. Siivilöi liemi. Keitä se kasaan niin että lientä jää jäljelle 2,5- 3 dl.

  • 1 iso shalottisipuli silputtuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • nokare voita
  • silputtua lehtipersiljaa.

Kuullota silputtu shalottisipuli pannulla voissa. Lisää liemi ja kuohukerma, anna niiden kiehahtaa. Keitä seosta kasaan niin että se hieman sakenee. Pienennä lämpöä ja lisää kypsä made reilun kokoisina paloina. Lisää myös paloiteltu maksa jos haluat tarjota sen osana muhennosta.

Tarjoa mademuhennoksen lisukkeena keitinperunoita ja keitettyä lanttua. Koristele annos lehtipersiljalla.