Blogit 17.12.2015

Mustaleipä

Mitä hyvää voisi tarjota joulupöydässä kaikkien kalojen, juustojen ja lihojen kanssa? No leipää tietysti- hyvää sellaista! Etelänaapurimme Viron kansallisylpeys, mustaleipä on kuin tehty joulupöytään. Mustaleipä muistuttaa Suomalaisille tuttua saaristolaisleipää- molemmat niistä saavat perusmakunsa maltaista. Mausteita ja sattumia on kuitenkin must leibissä enemmän.

Must leib- Virolainen mustaleipä

Täysin oman vivahteensa mustaleivän ominaismakuun antaa myös pitkä kohotusaika. Esitaikinan annetaan käydä yön yli. Leivän tekeminen muistuttaakin paljon juureen leivotun ruisleivän tekemistä. Mustaleivän tekoa ei kannatakaan aloittaa kiireessä- tekeminen kestää kaikkine välivaiheineen vähintään vuorokauden, helposti enemmänkin. Lopuksi leipien annetaan kypsyä loppuun uuniin jälkilämmössä.

Mustaleipä (Virolainen must leib)

  • 1 litra piimää
  • 8,5 dl hiivaleipävehnäjauhoa
  • 7,5 dl ruisjauhoa
  • 3 dl kaljamaltaita (ruis)
  • 2 dl tummaa siirappia
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 25 g hiivaa.
  • 1/2 dl auringonkukansimeniä
  • 1/2 dl kurpitsansiemeniä
  • 2 rkl fenkolinsiemeniä
  • 1 rkl suolaa
  • voita
  • vettä.

Voiteluun:

  • 1/2 dl tummaa siirappia
  • 1/2 dl porter-olutta.

Al0ita esitaikinan valmistus vuorokautta ennen aiottua leipomishetkeä. Sekoita isossa taikinakulhossa keskenään piimä, puolet ruisjauhoista, maltaat ja puolet fenkolinsiemenistä.  Anna esitaikinan käydä peitettynä lämpimässä yön yli (vähintään kahdeksan tuntia). Jos et omista leivinuunia, takkaa tms. jonka muuria vasten taikinakulhon voisi laittaa, voit laittaa kulhon myös uuniin…kiertoilma päällä ja lämpötila alle 50 astetta.

Toisen päivän aamuna– sekoita esitaikinaan loput ruisjauhoista ja kädenlämpöiseen vesitilkkaan liotettu 1 tl hiivaa. Anna taikinan muhia huoneenlämmössä 8-10 tuntia.

Toisen päivän iltapäivänä– sekoita taikinaan fariinisokeri, suola, siemenet, siirappi ja loput hiivasta joka on liotettu vesitillkkaan. Sekoita taikinaan pienissä erissä hiivaleipäjauhot- alusta taikina tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä (uuni, takan päällys yms.) tunnin verran.

Toisen päivän iltana– kaada taikina (voilla voideltuihin) kahteen irtovuokaan. Anna kohota tunnin verran.

Voitele leipien päällys oluen ja siirapin seoksella. Paista leipiä 175C/30 min. – peitä leivät tämän jälkeen foliolla. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Alenna lämpö 125C ja jatka paistamista vielä 45 minuuttia.

Ota leivät pois uunista. Sivele vielä kevyesti oluen ja siirapin seoksella. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Anna leivän kuivahtaa yön yli liinaan käärittynä-

Leipä on parhaimmillaan muutama päivä leipomisen jälkeen. Se säilyy huoneenlämmössä viikosta kahteen- sen voi myös pakastaa.

Kommentit (2)

No niinpäs olikin! Kiitoksia huomiosta :).

Näköjään unohtunut maltaan lisääminen taikinaan! Käsittääkseni kuuluu lisätä heti aluksi.

No niinpäs olikin! Kiitoksia huomiosta :).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *