Yleinen 26.4.2017

Perinteistä hernekeittoa

Perinteinen hernekeitto on arkiruokien aatelia. Sitä on helppo valmistaa kerralla isompi annos, se paranee uudelleen lämmitettäessä ja kestääpä se myös hyvin pakastamisenkin. Pakastus kannattaa tehdä suoraan kerta-annoksen kokoisiin pakastusrasioihin, näin niiden käyttö on helppoa ja tiedät aina kuinka paljon ruokaa tarvitsee ottaa sulamaan.

perinteinen hernekeitto

Hernekeiton perusresepti on helppo ja yksinkertainen, pussillinen herneitä liotetaan yön yli. Seuraavana päivänä niitä keitetään vedessä niin kauan että niiden rakenne rikkoontuu. Lihana voit käyttää oikeastaan mitä tahansa, itse en ole kuitenkaan koskaan käyttänyt jauhelihaa vaikka se suosittua onkin. Paremman tuloksen saatkin käyttämällä lihana luullista possun, lampaan tai naudan keittolihaa, liha kypsennetään mahdollisimman suurena palana. Herkullinen lopputulos syntyy myös palvatuista- eli savustetuista luullisista lihoista.

Jos haluat tehdä hernekeiton vegaanisena, kypsennä yhdessä herneiden kanssa kokonaisia juureksia. Tällä keinolla juureksista irtoaa keittoon eniten makua.

Perinteinen hernekeitto

  • 500 kuivattuja (luomu) herneitä.

Liota herneitä yön yli. Kaada vesi pois ja huuhtele.

  • (Savustettua) sian potkaa, lampaan niskaa tai muuta luullista lihaa. Lihapainon pitäisi olla n. 600-800 grammaa
  • Kasvisversiossa käytä samanverran kokonaisia juureksia
  • 1 sipuli silppuna
  • 3 valkosipulin kynttä silppuna
  • 1/2 rkl kokonaisia mustapippuri
  • 1 rkl karkeaa suolaa
  • (1/2 punttia tuoretta persiljaa)
  • 2-2,5 litraa vettä.

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kaada päälle vesi. Kiehauta ja anna kiehua hiljakseen kolmisen tuntia välillä sekoittaen. Puhdista liha luista, pieni liha ja lisää se takaisin keiton sekaan. Tarkista suola ja anna keiton hieman jäähtyä.

Tarjoa keitto kylmän maidon ja sinapin kanssa.