Yleinen

Perinteinen läskisoosi- eli sianlihakastike

31.5.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Harva ruoka on yhtä epätrendikäs kuin perinteinen läskisoosi- toiselta nimeltään sianlihakastike. Kyse on toisaalta ruoasta joka on perinneruokaa parhaimmillaan- sen voimalla on useampikin Suomalainen sukupolvi kasvanut aikuisuuteen ennen einesten keksimistä. Itselleni ruoassa on myös jotain nostalgista, ruoan tekemisen seurauksena syntyvä käry- anteeksi, tuoksu joka syntyy sulavasta sianrasvasta tuo elävästi mieleen oman lapsuuteni. Joskus kauan sitten, siis silloin kun itse vielä ihmettelin miten kengännauhat solmitaan, oli kyseinen tuoksu vastassa käytännössä aina paikallisten kerrostalojen rappukäytävissä.

perinteinen läskisoosi

Perinteisen läskisoosiin ei käytetä lainkaan lisättyä rasvaa- toisin sanoen liha kypsennetään omassa rasvassaan. Tämän edellytys on tarpeeksi rasvaisen sianlihan löytäminen- joka voi muodostua jopa lieväksi haasteeksi. Nykyisissä sioissa kun ei ole edes kylkipaloissa riittävästi rasvaa tähän tarkoitukseen. Hyvällä tuurilla kylkipaloissa- tai uunilihana myytävässä possun etuselässä voi olla riittävä määrä näkyvää rasvaa. Kannattaa tarkistaa useampi pakkaus ja valita se pala jossa näkyvää rasvaa on eniten. Myös avulias lihatiskin henkilökunta voi auttaa asiassa.

Perinteinen läskisoosi

  • 500 g rasvaista possun kylkeä tai etuselkää
  • 1 sipuli
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • n. 5 dl vettä.

Paloittele sianliha noin puoli senttiä paksuiksi siivuiksi- muodoltaan ne muistuttavat vielä tässä vaiheessa pekonia. Lisää siivut kylmälle valurautapannulle. Lisää lämpöä hiljalleen jotta lihasta sulaisi mahdollisimman paljon rasvaa. Kääntele siivuja ja anna niiden ruskistua kauttaaltaan. Poista siivut pannulta ja paloittele ne suupalan kokoisiksi paloiksi. Silppua sipuli ja lisää se yhdessä jauhojen kanssa pannulle- ruskista ne kevyesti sianlihasta sulaneessa rasvassa. Lisää paloiteltu sianliha, suola, pippuri ja lopuksi vesi pienissä erissä. Sekoittele kastiketta ja lisää vettä kunnes kastike on saostunut. Hauduta kannen alla vähintään puolisen tuntia, mielellään kuitenkin yli tunti. Lisää vettä mikäli kastike saostuu liikaa.

Tarjoa läskisoosi yhdessä tuppipottujen tai perunamuusin kanssa. Niin ja lisukkeeksi suolakurkkuja ja etikkapunajuuria.