Yleinen

Perinteiset verilätyt

15.1.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Rakkaalla lapsella on monta nimeä…lätyt, räiskäleet, ohukaiset, letut- ja ties mitkä kuinka monet muut ovat nimiä ruoalle jotka itse tunnen lättyinä. Ja juurikin tässä jutussa verilättynä. Kyse on erittäin herkullisesta perinneruoasta, joka oli perinneruokaa ennen kuin koko termiä edes keksittiin.

perinteiset verilätyt

Verilättyjen tekeminen on yksinkertaista, taikina käyttäytyy samoin kuin tavallinen lätty- eiku räiskäle- eikun ohukais- eikun lettutaikina. Ainoa ero tietysti on se, että nesteenä käytetään verta ja olutta. Oluena voi käyttää melkein mitä tahansa, kunhan muistaa sen vaikutuksen makuun. Yllättävää kyllä, tavallinen kotikalja toimii omasta mielestäni tässä parhaiten. Kotikaljan maltaisuus kun sopii hyvin makupariksi verelle. Myös perinteinen lager on hyvä valinta. Lagerin etuna on myös sen tapa vaahdota herkästi. Sen avulla lättyjen rakenteesta tulee ilmavia, ja reunoista pitsimäisiä- pitsimäisyyteen vaikuttaa tietysti myös voi.  Öljyä käytettäessä pitsiä reunoille ei juurikaan tule.

Jauhoina verilätyissä voi periaatteessa käyttää ainakin vehnä- ohra- ja ruisjauhoja. Vehnäjauhoja käytettäessä maku on miedoin, jopa liiankin mieto. Ohrajauhoja olen käyttänyt satunnaisesti, ne jo maistuvat, mutta ovat miedompia kuin ruisjauhot. Ruisjauhot ovatkin se oikea valinta. Ohra- ja vehnäjauhojen käyttö onkin perusteltua ainoastaan jos mausta halutaan hieman miedompi. Jos satut löytämään riihiruisjauhoja, siis ruisjauhoja joissa on reilu savunaromi, ovat ne kaikkein parhain valinta.

Perinteiset verilätyt

  • 5 dl sulatettua verta (löytyy isojen markettien pakastealtaasta)
  • 3 dl olutta
  • 2,5 dl ruisjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1 sipuli
  • 50 g silavaa tai voita
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • voita paistamiseen.

Silppua sipuli hienoksi. Jos käytät silavaa, sulata se miedolla lämmöllä paistinpannulla. Voita käytettäessä lisää se lämpimälle pannulle. Ruskista sipuli kevyesti silavassa tai voissa. Lisää tilkka olutta, jotta kaikki aromit pannusta saadaan talteen. Kaada seos kulhoon. Lisää veri ja olut. Vatkaa jauhot yhdessä kananmunien kanssa taikinaan. Anna taikinan turvota tunnin verran jääkaapissa. Paista lätyt voissa reunoilta rapeiksi.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolullasurvoksen kanssa.