Yleinen 26.1.2017

Soija-schnitzelit eli paneroitu soijaleike

Soija”schnitzelit” ovat ruoka joka saa vannoutuneemmankin lihansyöjän ihmeelliseen olotilaan. Ruoka näyttää perinteiseltä liharuoalta, ruoka tuntuu suussa perinteiseltä liharuoalta- se jopa maustuu lähes samalta kuin esikuvansa mukainen, klassinen Wieninleike. Leikkeen raaka-aine on kuitenkin kuivattu soijan ”rintapala”.

paneroitu soijaleike

Tein itse soija”schnitzeleitä” testimielessä, en ollut lainkaan varma ruoan onnistumisesta – varsinkaan kun omat kokemukseni kananmunan korvaamisesta soijajauhojen ja veden sekoituksella ovat lievästi sanottuna olemattomat. Tulos oli kuitenkin erinomainen, yllätyin lopputuloksesta jopa itsekin. Purutuntumalta soijaleike on täsmälleen esikuvansa kaltainen, mikä tuntuu syödessä jopa vähän oudolta. Mielikuva wieninleikkeestä ja broilerista tehdystä schnitzelistä on vahva, varsinkin kun nyt vegaanihaasteen aikana olen joutunut (tai paremminkin päässyt) laajentamaan ruokavaliotani huomattavasti aiemman mukavuusalueeni ulkopuolelle. Tällä kertaa lautasella oli kuitenkin ruokaa jota voisi tarjota rekkamiehille jossain nelostien tienvarsikuppilassa.

Ruoan valmistus ei sanottavasti poikkea muistakaan leikkeistä. Soijapalat kannattaa kuitenkin kypsentää ja laittaa marinoitumaan jo edellisenä iltana.

Soija-schnitzelit eli paneroitu soijaleike

  • 10 soijan ”rintapalaa”
  • 7 dl vettä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 kasvisliemikuutio.

Sekoita kasvisliemikuutio ja soija veteen ja kiehauta se. Lisää soijapalat ja annan kiehua 10 minuuttia. Valuta soijapalat ja anna niiden jäähtyä. Säästä liemestä 1 dl marinintiin.

Soija”schnitzeleiden marinointi:

  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl sinappia
  • (1 dl keittolientä).

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Sekoita marinadi kypsiin soijapaloihin. Lisää keitinlientä niin sen verran, että marinadi leviää tasaisesti soijapaloihin. Anna soijapalojen marinoitua vähintään kaksi tuntia, mielellään kuitenkin yön yli.

Soija”schnitzeleiden leivitys:

  • 2,5 rkl soijajauhoa
  • 1 dl vettä
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl ruisjauhoa
  • 1 tl suolaa.

Sekoita suola vehnäjauhoihin. Sekoita soijajauho veteen. Pyörittele marinoidut soijapalat vehnäjauhoissa. Kasta ne sen jälkeen soijajauhovelliin ja tämän jälkeen ruisjauhoin. Painele soijapaloja ruisjauhoissa niin että niiden pinta tuntuu kuivalta ja ruisjauho muodostaa tasaisen pinnan.

Soija”schnitzeleiden paistaminen:

  • 2-3 rkl rypsiöljyä.

Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista leivitetyt soijapalat kahdessa erässä molemmin puolin niin, että niiden pinta on ruskistunut kauttaaltaan.

Tarjoa soija”schnitzelit” perunamuusin, ranskalaisten tai lohkoperunoiden kanssa.