Yleinen 19.6.2017

Uudet perunat

Oma uusien perunoiden sesonkini alkaa tyypillisesti juhannuksena- silloin tätä herkkua on pakko saada pöytään. Omasta mielestäni uudet perunat ovat parhaimmillaan kun lisukkeena tarjotaan ainoastaan voissa kevyesti kypsennettyä varhaissipulia tillin ja sillin kera.

uusia-perunoita-ja-ruisleipaa

Lajikkeina itse suosin sikliä tai puikulaa. Puikulaperuna on maultaan voimakas verrattuna muihin lajikkeisiin.. Sen  valmistaminen ei kuitenkaan ole lähimainkaan niin helppoa kuin voisi kuvitella-  sen keitto kun pitää lopettaa minuuttia ennen kuin perunat ovat kypsiä, muutoin puikulat hajoavat.

Uudet perunat

  • n. 5 dl uusia perunoita per syöjä
  • vettä
  • 1 rkl karkeaa merisuolaa per vesilitra
  • nokare voita
  • tilliä.

Harjaa perunat puhtaiksi. Laita harjatut perunat kylmään veteen sitä mukaa kun ne puhdistuvat. Laita kattilaan vettä niin, että perunat peittyvät. Ota perunat kattilasta, tarkista veden määrä ja kiehauta vesi. Lisää perunat ja suola kiehuvaan veteen.

Keittoaika riippuu h perunoiden lajikkeesta ja niiden koosta. Varhaispuikulat kypsyvät 4-5 minuutissa, pienet siklit 7-8 minuutissa, markettien ”lajikkeettomat” 10 minuutissa. Keittäminen täytyy kuitenkin lopettaa ennen kuin perunat ovat kypsiä, muutoin ne hajoavat. Eli haarukalla kokeiltaessa niiden tulee tuntua vielä hieman kovilta. Paras keino kypsyyden koiluun on kuitenkin filerointiveitsen kärki tai vaikka hammastikku.

Lopuksi kaada vesi kattilasta pois. Laita kattilaan nokare voita ja reilusti tilliä. Sekoita varovasti. Mikäli perunat joutuvat odottamaan, laita niiden päälle astiapyyhe (pyyhe imee perunoiden kosteuden).

Voissa kypsennetyt varhaissipulit

  • n. 2 dl varhaissipulia varsineen silputtuna per syöjä
  • 50 g voita per syöjä.

Laita voi ja sipulisilppu kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä. Hauduta sipulisilppua 10 minuuttia, älä keitä voita. Keitettäessä sipuleiden rakenne kärsii. Niissä tulisi säilyä myös lievä purutuntuma.

Ai niin…miten ruisleipä liittyy uusiin perunoihin? No uudet perunat ovat kypsinä hyvää leivän päällä. Ruisleivän päälle oikeaa voita, perunoita, tuoretta tilliä, silliä ja ripaus suolaa. Muuta ei tarvitakaan.