Yleinen 22.1.2016

Uunipaprikat ala Huevos Rancheros

Omissa resepteissäni pyrin yleensä välttämään kovin erikoisia raaka-aineita, siis sellaisia joita ei voi olettaa löytävänsä tavallisista, suurista marketeista. Tällä kertaa teen tähän omaan sääntööni poikkeuksen, hyvästä syystä.

Huevos rancheros täytetyillä paprikoilla

Yksi omista suosikkiruoistani on pintopavuista tehty papumuhennos. Muhennoksen salaisuus on pitkä, erittäin pitkä haudutusaika. Haudutuksen aikana papujen rakenne puuroutuu ja samalla maku pehmenee. Myös käytettävien mausteiden; anchon ja chipotlen maut pääsevät oikeuksiinsa pitkän haudutuksen seurauksena. Chilien savuisuus saa aikaan hurmaavan tuoksun joka takuulla herättää ruokahalun jo kauan ennen kuin ruoka on edes valmista.

Jos ihmettelet termejä ancho ja chipotle, kerron niistä lyhyesti. Ancho on nimitys kuivatulle poblano-chilille. Chili on maultaan mieto, eikä siinä ole juurikaan poltetta. Chipotle puolestaan on nimitys savustetulle ja kuivatulle- kypsänä, eli punaisena poimitulle jalopenolle. Chipotlesta löytyy yleensä jo potkua jonkin verran, ainakin tottumattoman suuhun laitettuna. Nämä molemmat chilit ovat yksi olennaisimpia meksikolaisen keittiön tukipilareita. Suomesta niitä voi hyvällä onnella löytää suurimmista marketeista.

Papumuhennokseni päätyi tällä kertaa täytteeksi uunipaprikaan, ja sai ylimääräiseksi täytteeksi vielä kanamunan. Ruoka onkin jotain sitä mitä huevos rancheros olisi voinut olla, jos se olisi keksitty uunissa tehtäväksi.

Kuten reseptistä voi päätellä, ei kyseinen ruoka ole mitään varsinaista pikaruokaa….päinvastoin, kyse on slow foodista parhaimmillaan.

Uunipaprikat ala Huevos Rancheros

  • 2,5 dl pintopapuja.

Liota papuja yön yli vedessä. Huuhtele. Keitä suolattomassa vedessä 60 minuuttia.

  • 1 pkt pekonia
  • 1 iso sipuli silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2 isoa anchoa murskattuna
  • 1 chipotle
  • 1 prk säilyketomaatteja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • öljyä
  • 2,5 dl vettä.

Kiehauta vesi ja kaada se chilien päälle. Anna chilien pehmetä, ja soseuta ne sauvasekoittimella. Laita pekonisiivut kylmälle pannulle. Lisää lämpöä ja ruskista ne omassa rasvassaan. Ota pekonisiivut pois, ja silppua ne hienoksi. Lisää pannulle sipulisilppu ja ruskista ne pekonin rasvassa. Lisää valkosipuli ja silputtu pekoni. Lisää pavut, soseutetut chilit, tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä kannella peitettynä 2-3 tuntia.

  • 4 kananmunaa.
  • 2 suippopaprikaa
  • (juustoa).

Halkaise paprikat pituussuunnassa. Poista niiden valkoiset sisukset. Täytä papumuhennoksella. Paista uunin keskitasolla 200C/30 minuuttia.  Riko kananmunat varovasti- kumoa ne yksitellen jokaisen paprikan päälle, yritä pitää keltuainen ehjänä. Jos haluat, voit tässä vaiheessa kuorruttaa paprikat myös juustolla. Laita uuninpelti varovasti uuniin. Paista vielä 10 minuuttia.