Yleinen 15.6.2017

Välipalapatukat

Itse tehdyt välipalapatukat ovat oiva ratkaisu kiireiseen arkeen, teinin energiatarpeen tyydytykseen tai vaikka evääksi retkelle. Kuivattuina ne käyvät hyvin myös välipalaratkaisuksi pitemmällekin vaellukselle. Tässä jutussa onkin kolme eri reseptiä- riippuen välipalapatukoiden käyttötarkoituksesta.

itse-tehdyt-välipalapatukat

Kerran välipalapatukoita itse tehtyäsi on vaikea palata takaisin kaupasta saataviin. Niiden valmistus suuremmassakin mittakaavassa on helppoa ja nopeaa. Patukat ovat myös edullisia kaupallisiin versioihin verrattuna.

Vaihtoehtoja patukoiden valmistukseen on käytännössä kolme.

  • Raakapatukat. Mikäli tiedät käyttäväsi koko annoksen 2-3 päivän sisällä, pelkkä ainesten sekoittaminen riittää.
  • Kypsennys uunissa. Mikäli kypsennät patukat uunissa, säilyvät ne huoneenlämmössä vähintäänkin viikon.
  • Kuivatus kypsennyksen jälkeen. Mikäli kuivatat patukat kypsennyksen jälkeen, säilyvät ne huoneenlämmössä useita viikkoja. Tämä on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto mikäli valmistat kerralla suuremman määrän, ja/tai haluat ottaa patukoita mukaan esimerkiksi pitemmälle vaellukselle. Kuivatus onnistuu ilman kasvikuivuria esimerkiksi kiertoilamuunissa. Uuni 50-asteelle kirtoilmalle, uuni raoelleen ja kuivatus 12 tuntia.

Välipalapatukat

  • 250 g kivettömiä taateleita (niitä muoviin pakattuja)
  • 250 g rusinoita
  • 250 g maapähkinöitä
  • 150 g kaurahiutaleita
  • 2/3 dl mustikkakeittoa
  • 1 tl suolaa.

Aja pähkinät yleiskoneella rouheeksi. Kaada rouhe noin 3 litran kulhoon. Laita taatelelit yleiskoneeseen ja aja ne tasaiseksi massaksi, lisää tämän jälkeen rusinat, ja anna yleiskoneen käydä kunnes rusinoiden rakenne on rikkoontunut. Sekoita keskenään kaikki ainekset. Sekoita ainekset muovihanskoilla verhotuilla käsillä (mustikkakeitto saa kätesi muuten hauskan väriseksi) tai yleiskoneella.

Jos kypsennät patukat, taputtele massa leivinpaperilla päällystetylle uunivuoalle (n. 20×30 cm) ja kypsennä sitä 175C/30 minuuttia. Leikkaa patukat haluamasi kokoisiksi ja kuivaa tarpeen vaatiessa. Jos jätät patukat kypsentämättä, muotoile massasta kerta-annoksen kokoisia patukoita.