Yleinen 30.9.2017

Valkosipuliturskaa

Joskus kauan sitten kuulemani kaskun mukaan jokainen itseään kunnioittava rannikolla asuva Portugalilainen osaa valmistaa turskaa 366 eri tavalla. Itse en ihan noin montaa turskareseptiä ole kokeillut (toisaalta en kyllä asukaan Portugalissa), mutta laitan kylläkin turskaa kerran tai kaksi kuussa, yleensä silloin kun jostain syystä en ole löytänyt tuoretta kotimaista kalaa.

valkosipuliturskaa

© Teijo Salonpää

Oman suosikkireseptini noudattavat pitkälti Välimerenalueen makumaailmoja. Pidän yksinkertaisista kalaresepteissä joissa käytetään tuoreita yrttejä, valkosipulia ja ehkä valkoviiniä.

valkosipuliturskaa

© Teijo Salonpää

Valkosipuliturska

  • 3 turskan selkäfilettä
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 10 kirsikkatomaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 dl valkoviiniä
  • tuoretta basilikaa.

Kuori yksikyntinen valkosipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Halkaise kirsikkatomaatit. Laita paistinpannulle öljy, voi ja siivutetut valkosipuli. Ruskista valkosipulinkynnet miedolla lämmöllä. Samalla valkosipulin aromi siirtyy rasvaseokseokseen. Kun valkosipuli on ruskistunut, ota siivut pannulta ja nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan.

Ruskista turskafileet kummaltakin puolelta n. 3-4 minuutin ajan. Kun käännät fileitä, lisää pannulle myös halkaistut kirsikkatomaatit. Kun olet ruskistanut turskafileet, lisää pannulle tilkka valkoviiniä ja anna sen kiehahtaa.

Lisää lopuksi fileiden päälle valkosipulisiivut ja tuoretta basilikaa. Tarjoa turska esimerkiksi risoton kanssa.