Yleinen

Vegaanihaaste 3/4 – kolmas viikko

22.1.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Kolmas viikko telaketjuvegaanina alkoi olla jo vanhan kertausta. Viikko piti sisällään kolmen päivän työmatkan syvään etelään, pari ihan uutta reseptiä ja sunnuntaisen tulistelun lumikenkälenkillä.

Kermainen-tofunakkipasta

Jo viikko sitten vastaavaa juttua kirjoittaessa ihmettelin mielihalujen puuttumista, siis sitä ettei koko vegaanisen kauden aikana ole oikeastaan kertaakaan haluttanut lihaa. Kuluneella viikolla ihmettelin asiaa entistä enemmän – ainoa mielihalu kiellettyjen ruokien joukosta on ollut sinihomejuusto. Tarkemmin sanottuna kermainen sinihomejuustopasta. Asian tekee hauskaksi se etten ole tainnut koskaan kyseistä ruokaa edes tehdä, syönytkin olen sitä korkeintaan kerran tai kaksi.

Suhtautuminen ruokaan on muutenkin muuttunut kolmen viikon aikana, huomattavasti monipuolisemmaksi ja ennakkoluulottomaksi. Aikaisemmin elin arkisin käytännössä kinkku-tuorekurkku-(ruis)voileivillä, kanasalaatilla ja maitorahkalla. Nyt kun arkisesta ruoanlaitosta ei pääse yli kanan käristämisellä ja salaatin pilkkomisella, huomaan kiinnittäväni huomattavasti enemmän aikaa siihen millä turvaan oman ja jälkikasvuni ravinnonsaannin ma-pe aikana. Jo nyt uskallan sanoa ruokavaliomme monipuolistuneen moninkertaiseksi aikaisempaan verrattuna. Luulen myös sen myös kokevan pysyvän muutoksen vaikka sekasyöjiksi palaammekin tammikuun jälkeen.

Vegaanihaasteen kolmas viikko

16-18/31. Vaihtelun vuoksi työreissu Tampereelle. Entisestä viikosta viisastuneena en edes odottanut kantahotellilta ihmeitä, enkä pettynyt odotusten suhteen. Sinänsä ihmeellistä on kuitenkin se, ettei aamupalalla olevia falafelejä ole mahdollista saada illalla samasta ravintolasta missä aamupalakin tarjoillaan. Tiistaisen, kovat kaulassa ja kulmahousut vaatineen (tai olisi vaatinut jos olisin muistanut ottaa ne mukaan) asiakastilaisuuden saunaillassa Ilveksen henkilökunta keräsi pisteet kotiin täyden kympin arvoisesti…tunnin varoajalla keittiö loihti saunailtarjoiluun tyhjästä myös täyden vegaanimenyyn.

19/31. Palaveripäivä Oulussa. Tähän mennessä ehkä kaikkein karuin kokemus koko tammikuun aikana. Noin 24 eri sorttimenttia sisältänyt kokoushotellin lounaspöydästä ei löytynyt telaketjuvegelle syötäväksi muuta kuin riisiä ja paistettua kesäkurpitsaa…työkaveri epäili lisäksi riisissä käytetyn lihalientä. Pisteet irtosivat kuitenkin soijamaidosta jota oli kahville saatavana erillisestä pyynnöstä. Ravintolan suoritus oli kuitenkin sen verran valju että jätin ohjelmassa olleen illallisen väliin ja karkasin kotiin heti kun kehtasin.

20/31. Perjantai ja karkkipäivä. Edellisistä perjantaista oppineena tiesin jo karkkihyllyn tarjonnan. Mieli olisi tehnyt vadelmaveneitä, mutta jouduin tyytymään älyttömän terveellisiin viinikumeihin joita syömällä maailma luultavasti pelastuu kahteenkin kertaan. Karkinhimoa paikatakseni tein älyttömän rasvaista ja älyttömän hyvää pinaatti-patonki-dippi-uunipaistosta. Tästä tulee todennäköisesti vielä juttukin.

21-22/31. Viikonloput ovat olleet helppoja koko vegeilyn ajan, niin myös nytkin. Herkuttelin lauantaina nyhtökauratortilloilla, tein tortillat masa harinasta itse. Oli hyvää, ihmettelin syödessä miksi useimmiten tortillat tulee ostettua kelmuun pakattuina vaikka niiden tekemiseen ei mene edes kauaa aikaa. Sunnuntaina jälkikasvun toiveesta ”jotain intilaista kasvisjuttua”, tein kukkakaalicurrya, curry oli hyvää ja älyttömän tulista. Aamupäivällä lumikenkälenkillä pysähdyin tulistelemaan, en ollut ihan varma olisinko halunnut paistaa makkaraa vai tuliko makkaranpaisto pelkästä tottumuksesta mieleen. Eväänä olleet repussa nuhjaantuneet kurkkuleivät olivat kuitenkin hyviä kahvin kanssa.