Yleinen 28.10.2017

Vegaaninen omena-mustikkapiirakka

Omena ja mustikka ovat toimiva makuyhdistelmä tilanteisiin kun ei osaa päättää kumpi olisi parempi mustikka vai omena, omena vai mustikka…onneksi ne toimivat hyvin myös yhdessä.

vegaaninen omena-mustikkapiirakka

© Teijo Salonpää

Piirakan tarkoituksellisesta vegaanisuuden maininta on oikeastaan hieman turhaa, piirakkaa on yhtä hyvää kuin mikä muukin makea piirakka. Tiedän kuitenkin etten ole ainoa aikuinen joka yrittää tasapainoilla jälkikasvunsa maailmankatsomuksen ja talouden ruokinnan umpisolmussa. Pikkuhiljaa oman jälkikasvun näkemysten jyrkentyessä (oikeastaan jopa samaan tahtiin) ovat myös omat taitoni vegaanikeittiön saralla kasvaneet. Toisaalta onkin mielenkiintoista huomata samalla makumieltymysten muuttumisesta matkan varrella- ja pelkästään terveellisempään suuntaan.

Esimerkiksi tämä omena-mustikkapiirakka on mielestäni hyvä piirakka, jonka erikoisuutena on vain oliiviöljyyn ja vegaanijogurttiin tehty pohja. Olisikin parempi oikeastaan puhua vegaanisuuden ehdoilla tehdystä kotiruoasta ja leivonnaisista.

Vegaaninen omena-mustikkapiirakka

Jos haluat muuttaa reseptin ei vegaaniksi, riittää kun korvaat kasvisjogurtin tavallisella jogurtilla ja kaurakerman tavallisella.

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 dl kasvisjogurttia
  • 1 dl kaurakermaa
  • 1,5 dl ruokosokeria
  • 1,5 tavallista vehnäjauhoa
  • 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhoa.

Sekoita öljy, jogurtti ja kaurakerma. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä ainekset ja sekoita tasaiseksi (ota n. 1 dl taikinaa talteen). Laita 25-30 senttiä halkaisijaltaan olevaan uunivuokaan leivinpaperi. Kaada taikina leivinpaperille ja taputtele tasaiseksi.

  • 2 omenaa
  • 150 g mustikoita
  • 2 rkl ruokosokeria.

Poista omenoista siemenkota. Pilko omenat pieniksi. Sekoita keskenään omenat, mustikat ja aiemmin talteen otettu 1 dl taikinaa. Levitä täyte pohjan päälle ja ripottele päälle ruokosokeri. Paista 200C/30 min.