leivonta 2.9.2016

Takuuvarma peltipizzapohja (kaksi pellillistä)

Teksti: Minna Valtonen
peltipitsa

peltipitsa

Monesti ohjeissa neuvotaan, että pizzataikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja käyttää juurta. Näin saa pohjasta paljon maistuvampaa, kun juuri tuo omaa sävyänsä taikinaan. Itselle pizzanhimo iskee yleensä kuin salama kirkkaalta taivaalta, joten ei ole aikaa odotteluun. Siksi käytänkin monesti olutta pizzapohjataikinassa tuomaan makua.

Ohjeen määrästä saat kaksi pellillistä retrohenkistä peltipizzaa tai neljä kappaletta pienempiä pyöreitä pizzoja. Itse paista nämä kotoisat peltipizzat mahdollisimman alhaalla uunissa, jolloin pohja paistuu hyvin ja täytteet eivät pala.


Peltipizza

2 pellillistä 

Pizzapohja:

(Riittää kahteen pellilliseen)

  • 1 pullo olutta (0,33l)
  • 1/3 tl suolaa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 rkl öljyä
  • jauhoja kaulintaan

Pizzakastike:

(Riittää kahteen pellilliseen)

  • 370 g (1 tlk) paseerattua tomattia
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • n. 1 tl suolaa
  • (ripaus sokeria)
  • 5 valkosipulin kynttä murskana
  • n. 2 tl sriracha-kastiketta tai maun mukaan (voi korvata chilijauheella tai jättää pois kokonaan)
  • oreganoa
  • basilikaa

Täytteet:

(Riittää kahteen pellilliseen)

  • 300 g pizzajuustoa
  • 1 pieni punasipuli siivuina
  • 100 g sinihomejuustoa
  • 300 g kebabsuikaleita
  • valkosipulimurskaa
  • oreganoa

Pohja:

Kuumenna olut 42 asteiseksi ja lisää puolet jauhoista, joissa lisättynä kuivahiiva. Sekoita suola ja lisää myös loput aineet . Vaivaa n. 10 min. Pehmeämpi taikina on helpompi muotoilla jauhojen avulla pellille, joten älä tee liian kovaa taikinaa.

Anna taikinan levätä liinan alla kastikkeen valmistuksen ajan.

Kastike:

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja anna hiljalleen muhia levyllä n. 15 min. Tarkista maku.

Voit käyttää oreganoa ja basilikaa joko tuoreena tai kuivattuna.

Kasaaminen:

Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Jaa taikina kahteen osaan. Ripottele pellin kokoiselle leivinpaperille ohuesti jauhoja ja samoin myös taikinalle. Painele levyksi ja auta tarvittaessa kaulimella.

Sivele tomaattikastike pohjalle, sitten pizzajuusto ja haluamasi täytteet.

Paista uunin alatasolla n. 15 min.

 

peltipitsa

Minna Valtonen