makeat 22.10.2016

Halloween-kakku karkkiyllätyksellä

Teksti: Minna Valtonen
kurpitsakakku

halloween cake

Ensimmäistä kertaa minulle kävi niin huonosti, että olen poistanut vahingossa lähes kaikki tulevaan blogipostaukseen tarkoitetut valokuvat. Kyllä nyt kenkuttaa, mutta onneksi sentään muutama kuva löytyi. Viime vuonna pidimme halloween-teemaiset synttärijuhlat lapsille ja ajattelin nyt postata kakusta jutun. Etsiskelin kuvia koneelta, mutta nyt alkaa hahmottumaan, että taisin siirtää kuvat vain tabletille ja tyhjensin muistikortin. No tabletti on tietysti tässä välissä alustettu tyhjäksi ja pilvipalvelimelle ei ole mennyt varmuuskopiota jostain syystä.

Onneksi sentään muutama kuva oli tallessa ja resepti!

Halloween-teemaiseen kattaukseen voi käyttää esim. mustia, oransseja tai punaisia kankaita. Itse käytimme mustaa lakanaa pöydän päällä ja musta-oranssi serpentiini toi oman säväyksensä.

Marengit koristelimme haamuiksi mustan elintarviketussin avulla ja Domino-keksit muuttuivat hämähäkeiksi lakunarujaloilla ja ranskanpastilli silmillä. Suklaasuukoillekin liimattiin pikeerillä silmät päähän – ne taisivat olla mörköjä.

Juhlapöydän komistuksena toimi kurpitsalyhdyn muotoinen kakku. Sen valmistamiseen käytin kuivakakkuvuokaa. Keskelle jäävä reikä täytettiin karkeilla, joten kun kakkua leikkasi, keskeltä löytyi namuyllätys.

 

kurpitsakakku

Kurpitsan muotoinen halloween-kakku kätkee sisälleen karkkiyllätyksen.

halloweenjuhlien tarjoilut

Marengit muuttuvat haamuiksi, kun niille piirtää silmät elintarviketussilla. Pusut muovautuvat möröiksi ranskanpastillisilmillä ja keksit hämähäkeiksi lakunarujen avulla.

 


Kurpitsan muotoinen halloween-kakku

10-15 hengelle

 

Pohja:

Ohje on yhdelle kakkupohjalle yhteen n.1,5-2 litraiseen vuokaan. Tee näitä kakkupohjia kaksi kappaletta.

  • 125 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 kpl munia
  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • n. 1 tl oranssia pastaväriä
  • rasvaa vuoan voiteluun

 

Täyte:

  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • 397 g (yksi purkki) kondensoitua maitoa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • hieman oranssia elintarvikeväriä
  • 100 g appelsiinimarmeladia

Lisäksi:

  • 4 pkt / 1 kg valkoista kaulintamassaa (värjätään oranssiksi) tai oranssia valmiina
  • 1 pkt/250 g vihreää sokerimassaa
  • tomusokeria massojen kaulintaan
  • musta elintarviketussi tai pieni pala mustaa sokerimassaa suuksi ja silmiksi
  • karkkeja kakun sisälle, esim. Smarties

 

Valmista kakkupohjia kaksi kappaletta. Kakkuvuoaksi valitaan kuivakakkuvuoka, jonka keskellä on reikä.

Kun kaksi kakkua yhdistetään kurpitsan muotoon, täytetään keskelle jäävä reikä karkeilla.

 

Kakkupohjien valmistus:

Sulata voi juoksevaksi, lisää sokeri ja munat. Sekoita jogurtti ja sooda sekaan.

Lisää kuivat aineet, väri ja etikka. Sekoita tasaiseksi.

Rasvaa vuoka ja kaada taikina kakkuvuokaan.

Paista 175 asteessa n. 45 min.

Täytteen valmistus:

Vatkaa huoneenlämpöiset voi ja kondensoitu maito sekaisin (n.5 min lapavatkaimella). Nostele lopuksi joukkoon notkistettu tuorejuusto, johon sekoitettu vaniljasokeri ja hieman oranssia elintarvikeväriä.

Kokoaminen:

Kun olet paistanut kaksi kakkupohjaa, anna niiden jäähtyä.

Valmista täyte sillä aikaa.

Halkaise kumipikin kakkupohja kolmeen osaan pitkittäin.

Kakku kasataan siten, että alimmainen kakku on tavallaan väärinpäin, ylösalaisin, ja toinen kakku taas sen ylösalaisin olevan kakun päällä oikeinpäin. Näin kakulle saadaan pallomainen muoto. Sivele kerrosten väliin kreemiä ja marmeladia.

Kun kerrokset ovat täytetty, kaada karkit kakun keskellä olevaan reikään.

Levitä loppu kuorrute kakun päälle. Kerros voi olla aika paksu, jolloin kurpitsan muotoja on helpompi muovata.

Käytin päällystämiseen reilun määrän massaa, jotta sen asetteleminen oli helpompaa. Pienempi määrä (n.750g) voi myös hyvin riittää, mutta halusin pelata varmanpäälle.

Notkista massa käsissä ja lisää väriä niin paljon, että saat toivomasi lopputuloksen.

Kalulitse tomusokerin avulla oranssi massa n. 1,5 -2 mm paksuiseksi levyksi. Aseta se kakun päälle ja ala muovaaman sitä kakun ympärille. Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Muovaa kurpitsan uurteita ja hahmottele silmät, nenä ja suu. Väritä elintarviketussilla/värillä tai leikkaa mustasta massasta silmän-, suun- ja nenänkolot.

Muovaa vihreästä massasta kurpitsan kanta ja aseta se kakun päälle. Pieni tippa vettä pohjassa auttaa pitämään paremmin. Jos teet kannasta todella suuren, on hyvä laittaa sen sisään tueksi muutama pillin pätkä.

hallowen cake

 

 


Kurkkaa myös gluteenittomien kummituskakkutikkareiden ohje välivaihekuvineen aiemmista blogipostauksistani.

halloween herkut

Minna Valtonen