makeat 14.9.2016

Karamelliomenainen juustokakku

Teksti: Minna Valtonen
omenakakku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

popcornikakku

Tuli hieman leikittyä taas suklaalla ja kinuskilla. Ja lopputulos oli jotain erittäin yltiömäisen herkullista. Oman pikantin lisän tuo suolaiset popcornit, jotka sopivat hyvin kinuskin ja suklaan kanssa yhteen. Tämä jos mikä sopii makeannälän tyydyttäjäksi.

Juustokakun pintaan painellaan keksimurukerros, jolloin kuorrutteet eivät hikeenny niin herkästi irti juustomassan päältä. Pohja taas on muodostu keksimurusta ja suolaisista popcorneista suklaan kera.

Popcornit voit tehdä joko mikrossa tai perinteisellä kattilatyylillä. Kattilapopcorneissa vajaa 1 dl maissinjyviä riittää mainiosti. Mikrossa tehtäessä yksi pussillinen riittää hyvin.

Gluteenittoman version saa helposti korvaamalla tavalliset mariekeksit gluteenittomilla, ja varmistamalla että suklaa on myös gluteeniton. Glukoosisiirappi on gluteeniton, mutta jotkut viljalle allergiset (vilja-allergia ja gluteenittomuus kaksi eri asiaa) voivat olla herkkiä silti sille. Jos glukoosisiirappi ei käy, voi sen korvata tavallisella sokerilla, mutta tämä vaikuttaa kinuskin rakenteeseen.

 

omenapiirakka


Karamelliomena-juustokakku

n. 10 hengelle

n. 28 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

  • 6 dl valmiita, suolattuja popcorneja
  • 50 g voisulaa
  • 120 g tummaa suklaata
  • 50 g mariekeksejä

Juustomassa:

  • 250 g kuorittuja omenalohkoja (ostopaino siis n. puolet enemmän)
  • 2,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 rkl vettä
  • 6 kpl liivatelehtiä
  • 2 dl vispikermaa

Keksimuru juustomassan päälle:

  • 50 g voisulaa
  • 80 g mariekeksejä

Kinuskikuorrute:

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl glukoosisiirappia
  • (1 rkl voita)

Suklaakuorrute:

  • 100 g tummaa suklaata
  • 30 g voita
  • 0,5 dl kuohukermaa

Suklaa- ja kinuskipocornit:

  • kinuski- ja suklaajämät astioista
  • 2 dl valmista suolattua popcornia

Aloita kakun valmistaminen juustomassaan tulevalla karamelliomenasoseella, jotta se kerkeää jäähtyä.

Keitä ensin omenalohkot kerman, fariini- ja vaniljasokerin kera. Kun omenat ovat pehmenneet, soseuta seos sauvasekoittajalla. Nosta jääkaappiin jäähtyään.

Valmista pohja sulattamalla suklaa ja voi. Lisää siihen popcornit ja murskattu keksimuru. Kieputtele seos sekaisin ja painele se leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Juustomassan päälle tuleva keksimuru on myös hyvä valmistaa tässä vaiheessa, joten sulata voi ja lisää sen sekaan murskattu keksimuru. Laita sivuun odottamaan.

Kun omenasose on jäähtynyt, vatkaa vispilällä sekaan notkistettu tuorejuusto.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen hetkeksi. Vatkaa sillä välin vispikerma vaahdoksi.

Kun liivatteet ovat pehmenneet, kiehauta tilkka vettä ja lisää liivatteet sekaan. Kun seos on tasaisesti sulanut, kaada se ohuena nauhana omena-tuorejuustoseokseen koko aika sekoittaen.

Nostele kahdessa erässä lopuksi kerma joukkoon.

Kaada juustomassa irtopohjavuokaan ja ripottele pintaan aiemmin valmistamasi voi-keksimuruseos. Painele hellästi seos tasaiseksi.

Nosta kakku jähmettymään n. 4 tunniksi jääkaappiin.

Kun kakku on jähmettynyt, keitä kinuski.

Mittaa kaikki kinuskiaineet kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi. Kun seos kuplii, mittaa aikaa 10 minuuttia. Seoksen on siis tuo koko kymmenen minuuttia kuplittava levyllä. Kinuskia voi varovasti pari kertaa sekoittaa kiehumisen aikana, mutta liiallinen sekoittelu ei ole tarpeen. Kun kinuski on valmista, nosta se pois liedeltä jäähtymään. Halutessasi voit lisätä nokareen voita, mutta se pitää lisä vasta, kun seos on hieman jo jäähtynyt ja muistaa hiljalleen sekoitella sen jälkeen koko aika, jotta rasva sekoittuu kinuskiin paremmin.

Suklaakuorrutteen valmistaa samaan aikaan kinuskin kanssa vaivatta 50 asteisessa uunissa. Mittaa suklaa, kerma ja voi esimerkiksi keraamiseen pieneen kulhoon ja nosta uuniin lämpenemään. Jos uunistasi löytyy kiertoilmatoiminto, nopeuttaa se sulamista.

Kun kinuski alkaa jäähtyä, alkaa se samalla myös jähmettyä. Kun seos on sen verran paksua, että pysyy kakun pinnalla, lusikoi se irtopohjavuoasta poistetun kakun päälle. Reunat voi jättää ilman kinuskia, sillä niille tulee suklaakuorrute erikseen.

Mittaa tyhjän kinuskikattilan pohjalle n. 1 dl valmiita popcorneja ja kieputtele ne kinuskijäämissä (koristeeksi kakun päälle).

Kun suklaa on sulanut uunissa, sekoita seos tasaiseksi lusikalla ja valuta se kakun reunoille huolettomasti lusikkaa apuna käyttäen. Mittaa myös tyhjän suklaakulhon pohjalle 1 dl popcorneja ja kiepauta ne suklaajämissä. Koristele kakku suklaa- ja kinuskipopcorneilla.

 

kinuskikakku

suklaakakku

 

Minna Valtonen