makeat 14.1.2017

Kookoshyrrät

Teksti: Minna Valtonen
maidottomat pullat

maidottomat pullat

Kun kylään saapuu erikoisruokavalioita noudattavia ihmisiä, saattaa se tuottaa jännitystä ja päänvaivaa tavalliselle sekasyöjälle. Miten maidottomasta ja munattomasta ruoasta voi saada hyvää ja maukasta? Pitäisi saada kahvipöytään kunnon vehnästä, mutta kuinka se onnistuu ilman maitoa?

Varsinkin leivonta voi tuntua aivan vieraalta alueelta ilman voita, maitoa ja kananmunia, ja monesti vallova käsitys onkin, että erikoisruokavalioruoat ovat kuivia, mauttomia ja menevät pilalle herkästi. Tämä pelko on täysin turhaa ja pullatkin saa niin maistuviksi, että kukaan edes huomaa maidottomuutta.

Kananmunan korvaajana pullien voitelussa voi käyttää siirappi-vesiseosta, mikä antaa pintaan väriä ja kiiltoa. Taikina tehdää perinteiseen tapaan, mutta maito korvataan esimerkiksi kauramaidolla ja margariinina käytetään maidotonta ja vegaanista versiota. Kananmunaa ei tässä taikinassa tarvita, sillä koostumus pysyy hyvänä ilmankin.

Kookoshyrrät – vegaaninen pulla

n. 20 kpl

maidoton, kananmunaton, vegaaninen

Vegaaninen pullataikina:

  • 2,5 dl kaurajuomaa
  • 100 g margariinia (vegaanista)
  • 1 dl taloussokeria
  • 1 mm hienoa merisuolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • jauhoja taikinan kaulitsemiseen

Täyte:

  • 125 g huoneenlämpöistä margariinia
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1/4 dl siirappia
  • 1/4 tl jauhettua vaniljaa tai 2 tl vaniljasokeria
  • 0,75 dl taloussokeria 
  • 1 dl kookoshiutaleita

Pinnalle:

  • 2 rkl kuumaa vettä
  • 2 rkl siirappia
  • 1/4 dl kookoshiutaleita
  • taloussokeria
  • tomusokeria

 

Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää kuutioitu margariini sekaan. Anna seisahtaa hetki, että margariini pehmenee ja lisää joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja puolet jauhoista joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa sekaisin ja lisää loput jauhoista, Vaivaa taikinaa yleiskoneella n. 10 min tai käsin n. 20 min, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on kimmoisaa.

Anna taikinan levähtää liinan alla sen aikaa, kun valmistat täytteen.

Vatkaa yleiskoneen lapavatkaimella tai käsin puuhaarukalla pehmeän margariinin sekaan jauhettua vaniljaa, vehnäjauho ja siirappia, kunnes ne ovat hyvin sekaisin.

Kalulitse pullataikina n. 40 x 60 cm kokoiseksi levyksi pienen jauhomäärän avulla ja levitä margariiniseos sen päälle.

Ripottele sokeri ja kookoshiutaleet sen pinnalle ja käännä taikina tiukaksi rullaksi.

Nipistele liitoskohta hyvin kiinni ja leikkaa pötköstä n. 1,5-2 cm paksuisia kiekkoja. Asettele halutessasi vuokiin tai paista leivinpaperin päällä.

Kiehauta tilkka vettä ja lisää siirappi sekaan. Voitele tällä siirappiseoksella n. 30 min liinan alla lämpimässä kohotetut pullat, ripottele pintaan sokeria ja kookoshiutaleita ja paista 200 asteessa n. 13-15 min.

Anna jäähtyä leivinliinan alla ja koristele halutessasi tomusokerilla.

 

Minna Valtonen

Kommentit (2)

Kiva kuulla, toivottavasti tykkäät. 🙂

Nyt löytyi pullaresepti, mitä voin kokeilla. Hyvä!

Kiva kuulla, toivottavasti tykkäät. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *