Reseptit

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat perinneruokaa, jotka voi tarjoilla keitettyjen perunoiden tai perunamuusin ja puolukoiden kanssa. Tässä ohjeessä kaalikääryleet täytetään ohrasuurimoilla sekä jauhelihalla.

Teksti:
Inga Aaltonen
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Kaalikääryleiden täytteessä ihastuttaa kermalla täytelöitetty jauheliha ja ohrasuurimot.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kaalikääryleet:

  • iso kaalinkerä (1-1,5 kg)
  • vettä ja suolaa kaalin keittämiseen
  • 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
  • 3 dl vettä

Kaalikääryleiden täyte:

  • 700-800 g jauhelihaa, puoliksi naudan- ja puoliksi sianlihaa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 2 dl kermaa
  • n. 2 dl kaalin keitinlientä
  • 2 keltuaista
  • suolaa, mustapippuria

Kaalikääryleiden valeluun:

  • vähän sulatettua voita tai öljyä
  • siirappia
  • kaalin keitinlientä, terästettynä lihaliemellä tai soijakastikkeella

Valmistusohje

Kaalikääryleet täytetään perinteisesti jauhelihalla ja ohrasuurimoilla. Tämän ohjeen määristä tulee noin 25 käärylettä.

1. Huuhdo ohrasuurimot. Keitä vedessä kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes neste imeytyy suurimoihin. Ohrasuurimot kypsyvät sopiviksi noin 40 minuutissa. Keitettyinä suurimoita on lähes 4 dl.

2. Koverra kaalin kannasta kartiomainen pala pois. Kiehauta isossa kattilassa vettä, lisää vähän suolaa ja nosta kaali kuumaan veteen. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes lehdet muuttuvat taipuisiksi. Irrota kaalista lehti kerrallaan tai nosta siivilään
valumaan. Ohenna paksua lehtiruotoa terävällä veitsellä.

3. Hienonna sipuli ja kuullota se ensin kuumassa rasvassa ja sitten miedossa, sillä sipuli ei saa kärventyä, muuten siihen tulee kitkerä maku. Sipulin voi jättää täytteestä poiskin. Sekoita korppujauhot kermaan turpoamaan. Lisää jauheliha, keitetyt
suurimot, kuullotettu sipuli ja keltuaiset. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita murekeseos huolellisesti ja lisää sen verran kaalin keitinlientä, että seoksesta tulee pehmeähköä. Paista nokare murekeseosta pannulla ja tarkista maku.

4. Jaa täytettä kaalinlehdille, pienille vähemmän, isoille enemmän. Taita lehden paksu reuna täytteen päälle, nosta sivuilta
lehden reunat päälle ja kiedo pitkulaiseksi kääröksi. Nosta kääryleet voideltuun uunipannuun saumakohta alaspäin. Sivele pintaan siirappia ja vähän sulatettua voita.

5. Kypsennä kääryleitä ensin 200-225 -asteisessa uunissa, kunnes kääryleiden pintaan tulee kaunis väri. Alenna lämpötilaa
150-175 asteeseen ja valele kääryleitä siirapin, soijakastikkeen tai lihaliemen maustamalla kaalin keitinliemellä, kunnes nestettä on kääryleiden puoleen väliin. Anna kääryleiden kypsyä 1 – 1 1/2 tuntia.

6. Tarjoa kaalikääryleet keitettyjen perunoiden tai hyvän perunasoseen ja puolukoiden tai puolukkasurvoksen kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi:  Kaalilaatikko on suomalaisten rakastama lohturuoka – teetkö suosikkiruoan mieluiten jauhelihasta, soijarouheesta vai Härkiksestä?

X