Hyvinvointi

Merilevä - Kevyttä & maukasta

Teksti:
Anna.fi
Sushibuumi on tuonut keittiöhimme merilevän.

Sushibuumi on tuonut keittiöihimme merilevän. Tiesitkö, että merilevät sisältävät paljon kivennäisaineita ja vitamiineja, mutta vähän rasvaa?

Merilevät kuuluvat maailman vanhimpiin kasveihin, ja ne ovat kehittyneet merivesissä miljoonien vuosien aikana. Japanissa, Kiinassa ja Koreassa merileviä hyödynnetään monipuolisesti. Länsimaissa levätuotteiden käyttö on lisääntynyt aasialaisen ruokakulttuurin myötä. Erityisesti nori-merilevä on tullut tutuksi sushin ystäville.

Merilevissä on runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja valkuaisaineita, mutta vain vähän rasvaa ja energiaa. Ne sisältävät kivennäisaineita, kuten jodia, rautaa, kalsiumia ja fosforia sekä B-, D-, E- ja K-vitamiinia. Kasvupaikasta riippuen merileviin saattaa kertyä myös raskasmetalleja ja radioaktiivisia isotooppeja. Tästä ja jodipitoisuudesta johtuen levien liiallista käyttöä on syytä välttää. Merilevät kuitenkin antavat runsaasti makua jo pieninä määrinä.

Merilevätuotteita myyvät luomu- ja luontaistuotemyymälät sekä aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneet liikkeet. Nori on yleistynyt niin, että sitä löytää hyvinvarustetuista päivittäistavarakaupoista.

Hijiki-levä liotettuna ja kuivattuna, Wakame-levä liotettuna ja kuivattuna.

Wakame

Ruskoleviin kuuluva wakame (Undaria pinnatifida) on miedon makuinen ja rakenteeltaan pehmeä. Se on japanilaisen misokeiton tärkeä raaka-aine, mutta sitä voi käyttää myös padoissa, salaateissa ja vokeissa. Wakame myydään kuivattuna, ja sitä liotetaan viileässä vedessä noin 10-15 minuuttia. Tämän jälkeen wakame huuhdellaan ja valutetaan, jonka jälkeen se on valmista käytettäväksi.

Hijiki

Hijiki (Hizikia fusiforme) on mustaa ja nauhamaista merilevää, jonka maku on mieto ja miellyttävä. Se turpoaa kolminkertaiseksi liotessaan. Hijiki sopii yhdistettäväksi kasviksiin ja seesaminsiemeniin. Lisää sitä vokkeihin, salaatteihin ja tofuruokiin. Hijiki sisältää runsaasti kuitua ja kivennäisaineita ja on jodipitoinen. Sen käyttö on syytä pitää maltillisena ja satunnaisena, sillä hijikissä on todettu olevan epäorgaanista arsenikkia, jolla voi olla karsinogeenisia vaikutuksia.

Nori-merileväarkkeja ja kombu-levä kuivattuna ja liotettuna.

Nori

Punaleviin kuuluva nori (Porphyra tenera) on Japanin suosituin merilevä, joka on ehkä tunnetuin levälaji myös länsimaissa. Japani on norin suurimpia tuottajamaita. Nori myydään ohuiksi arkeiksi kuivattuna ja puristettuna. Sitä käytetään yleisimmin sushien valmistuksessa ja riisipalloissa. Sitä myydään myös hiutaleina, joita voi ripotella salaatteihin ja vokkeihin. Norin maku voimistuu ja saa äyriäismäisen vivahteen, jos levää paahtaa hetken kuivassa ja kuumassa pannussa. Sushin valmistukseen tarkoitettu nori on valmiiksi paahdettua.

Kombu

Kombu (Laminaria japonica) on jodipitoinen ruskolevä. Se kasvaa laajalti eri puolilla maailmaa. Kombua liotetaan ensin 20-30 minuuttia, jonka jälkeen sitä keitetään noin puoli tuntia. Kombun arvellaan parantavan ruuansulatusta, joten sitä on hyvä lisätä papujen tai viljatuotteiden keitinveteen. Japanissa kombua käytetään esimerkiksi dashi-keittoliemen valmistukseen tai jauhettuna mausteena. Sitä käytetään myös kiinalaisessa ja korealaisessa ruokakulttuurissa.

Arame

Maultaan mieto arame (Eisenia bicyclis) on punalevä, joka on muodoltaan kapeaa ja ohutta. Se kypsyy noin kymmenessä minuutissa. Arame sopii marinoitavaksi ja salaatteihin sekä keittoihin lisättäväksi. Aramessa on paljon kalsiumia, sinkkiä ja jodia. Sen makua voi täydentää seesaminsiemenillä ja soijakastikkeella.

Spirulina

Spirulina (Arthrospira platensis ja Arthrospira maxima) on sinivihreä mikrolevä, jota esiintyy trooppisissa ja subtrooppisissa järvissä, Afrikassa, Aasiassa ja Väli-Amerikassa. Spirulina on helposti sulavaa, ja sitä käytetään ravintolisänä tablettien tai jauheen muodossa. Se sisältää paljon hyvälaatuista proteiinia ja siitä saadaan kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Spirulina sopii hyvin henkilöille, jotka eivät syö lihaa, maitotuotteita tai kananmunaa. Spirulinan etuna on sen rasvahappokoostumus, sillä se sisältää runsaasti gammalinolihappoa (GLA). Mikrolevästä saadaan paljon B-sarjan vitamiineja ja kivennäisaineita.

Agar agar -hiutaleet ja chlorellajauhe.

Agar-agar

Agar-agar (Gelidium amansii) on lämpimien merivesien punalevistä saatavaa hyytelöintiainetta, jota myydään suikaleina, hiutaleina ja jauheena. Sitä sekoitetaan hyytelöitävään nesteeseen, jonka jälkeen seosta keitetään hiljalleen 3-5 minuuttia, välillä sekoitellen. Agar-agarilla voi korvata eläinperäisen liivatteen, joten se sopii kasvisruokavaliota noudattaville. Se sopii myös hillojen, hyytelöiden ja marmeladimakeisten valmistukseen.

Chlorella

Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) on vihreä, yksisoluinen levä, jota viljellään esimerkiksi Japanissa ja Kiinassa, suurissa tankeissa nestemäisessä ravintoliuoksessa. Kerätty kasvimateriaali kuivatetaan ja jauhetaan. Kuivattuna chlorella sisältää noin 45 % proteiinia, 20 % rasvaa ja 20 % hiilihydraatteja. Lisäksi se sisältää A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinia, pantoteenihappoa, foolihappoa, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, fosforia, jodia ja klorofylliä. Klorofylli tehostaa aineenvaihduntaa ja parantaa vastustuskykyä. Chlorellaa myydään ravintolisänä. Jauheena sitä voi lisätä juomiin tai ruokalajeihin. Pakkauksissa olevia annosmääriä on noudatettava tarkasti.

Asiantuntijana kotitaloustieteen professori, ravitsemustieteen dosentti Anna-Liisa Rauma, Joensuun yliopisto.

Teksti: Elina Jyväs
Kuvat: Mirva Kakko

X