Ruokajutut

Nuudelit pelastavat arjen kiireessä – ota talteen reseptit nopeisiin nuudelikeittoihin ja maukkaisiin wokkeihin

Nuudelit ovat helppoa ja nopeaa arkiruokaa ja aasialaisen ruoan olennainen osa. Erilaisia nuudeleita on iso liuta ja ne saattavat saada ostajan välillä ihmetyksiin. Kokosimme vinkit erilaisten nuudelien käyttöön sekä paljon maittavia reseptejä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Nuudelit tuovat tuttuihin arkiruokiin uutta twistiä.

Nuudelit ovat helppoa ja nopeaa arkiruokaa ja aasialaisen ruoan olennainen osa. Erilaisia nuudeleita on iso liuta ja ne saattavat saada ostajan välillä ihmetyksiin. Kokosimme vinkit erilaisten nuudelien käyttöön sekä paljon maittavia reseptejä.

Nuudelit ovat Aasiassa perusruokaa, aivan kuten peruna Suomessa ja pasta Italiassa.

Nopeasti kypsyvät nuudelit sopivat loistavasti paitsi aasialaiseen ruoanvalmistukseen myös arkiaterialle. Usein ostoskoriin tarttuvat tutut pikanuudelit, joiden mukana tulee maustepussi, öljyä tai molempia. Niistä saakin loihdittua aterian pikavauhtia.

Lue lisää: Parhaat nuudeliruoat: pad thai, kana-nuudelisalaatti ja 4 muuta kekseliästä nuudeliruokaa

Erilaisia nuudeleita on kuitenkin valtava määrä ja pikanuudeleiden sijaan ostoskoriin kannattaa välillä valita myös vähän oudomman kuuloisia soba-, ramen-, vermiselli- tai udon-nuudeleita. Ne eroavat toisistaan niin raaka-aineiden, valmistustavan kuin käyttötarkoituksenkin perusteella. Toiset sopivat parhaiten keittoihin, toiset salaatteihin ja toiset wokattaviksi. Aasialaisessa ruokakulttuurissa lähes joka ruokaan löytyykin juuri sille tarkoitettu nuudelilaji.

Ennen kuin aloitat kokkauksen, lue läpi nuudelipakkauksen kyljessä oleva kypsennysohje, sillä erilaiset nuudelit vaativat erilaisen kypsennysajan sekä -tavan. Osalle nuudeleista riittää hetken liotus kiehuvan kuumassa vedessä, osa vaatii useammankin minuutin keittoajan.

Riisinuudelit 

Riisinuudelit valmistetaan nimensä mukaan riisijauhoista ja sopivat siksi myös gluteenittomaan ruokavalioon. Valkoisia riisinuudeleita on sekä paksuja nauhamaisia että hyvin ohuita. Riisinuudelit kypsyvät nopeasti ja yleensä niille riittää hetken liotus kiehuvan kuumassa vedessä. Kypsennyksen jälkeen nuudelit kannattaa huuhdella siivilässä kylmän veden alla, jotta ne eivät liimaudu ja liisteröidy kiinni toisiinsa. 

Riisinuudelit ovat yksi eniten käytetyistä aineksista itä-aasialaisessa keittiössä. Ne imevät runsaasti makuja ja tämän ominaisuutensa ansiosta sopivat erityisesti keittoihin, salaatteihin sekä erilaisten rullien ja nyyttien täytteeksi. Litteistä riisinuudeleista valmistetaan myös thaimaalainen pad thai eli paistetut nuudelit. 

Lasinuudelit 

Ohuet lasinuudelit ovat gluteenittomia ja kuten nimestä voi päätellä, läpinäkyviä. Lasinuudelit valmistetaan usein mungpapujauhoista, perunasta tai jamssista. Riisinuudeleiden tapaan niitä ei tarvitse keittää, vaan hetken liotus riittää. Parhaiten lasinuudelit sopivat salaatteihin ja keittoihin.

Vermisellinuudelit 

Vermisellinuudelit ovat ohuen ohuita riisijauhoista ja tapiokatärkkelyksestä valmistettuja, lasinuudeleiden tapaan kypsennettyinä lähes läpinäkyviä nuudeleita, jotka soveltuvat erinomaisesti salaatteihin sekä vaikkapa vietnamilaisten kesärullien täytteeksi. Myöskään vermisellinuudeleita ei tarvitse keittää, ne kypsyvät parissa minuutissa kuumassa vedessä liotessaan.

Ramen-nuudelit

Ramen-nuudelit ovat japanilaisen keittiön suosikki. Niitä on saatavana eripituisina, -muotoisina ja -paksuisina. Ramen-nuudelit valmistetaan perinteisesti vehnäjauhoista, suolasta, vedestä ja kevyen suolaisesta kivennäisvedestä. Koska ramen-nuudelit säilyttävät hyvin rakenteensa keitettäessä eivätkä paakkuunnu kovin helposti, ne sopivat erinomaisesti keittoihin. Kotonaan ne ovat erityisesti japanilaisen katukeittiön suosikissa, ramen-keitossa.

Sobanuudelit

Myös sobanuudelit kuuluvat olennaisena osana japanilaiseen ruokakulttuuriin. Tattarijauhoista tai tattarijauhojen ja vehnäjauhojen seoksesta valmistetut sobanuudelit syödään usein kylminä erilaisten dippien kanssa tai nuudelikeittojen lisukkeena. Tattarin vuoksi sobanuudeleissa on omaleimainen maku, joka saattaa vaatia hieman totuttelua. Sobanuudeleita syödään Japanissa perinteisesti myös uuden vuoden aattona, sillä niiden uskotaan tuovat onnea. 

Udon-nuudelit

Udon-nuudelit ovat japanilaisen keittiön paksuimpia nuudeleita. Ne valmistetaan vehnäjauhoista, ruokasuolasta sekä vedestä ja ovat valmistustapansa vuoksi tavallista napakampia ja sitkeämpiä. Keitettäessä udon-nuudelit turpoavat todella paksuiksi ja siksi ne ovat omimmillaan kuumana tarjottavissa maukkaissa liemiruoissa, kuten keitoissa.

Munanuudelit 

Munanuudelit valmistetaan kananmunasta ja vehnäjauhoista. Kananmuna antaa nuudeleille intensiivisen maun, ja lisäksi niiden karkea pinta imee makuja hyvin itseensä. Siksi munanuudelit sopivat käytettäväksi erityisesti voimakkaiden kastikkeiden, kuten teriyaki-kastikkeen kanssa. 

Munanuudelit muhjaantuvat helposti keitettäessä ja siksi niitä kypsentäessä kannattaa olla tarkka. Parasta on keittää munanuudelit napakan kypsiksi ja kypsentää loppuun kovalla lämmöllä esimerkiksi wokkipannussa.

Vehnä- ja täysjyvänuudelit 

Vehnä- ja täysjyvävehnänuudelit ovat monikäyttöisiä nuudeleita. Ne kestävät usein hyvin keittämistä ja imevät mukavasti myös makuja. Ne sopivat makunsa ja rakenteensa puolesta monipuolisesti erilaisiin aasialaisiin ruokiin, kuten keittoihin, wokkeihin ja salaatteihin. 

Nuudelit: Käytä rohkeasti monessa ruoassa

Nuudeleita kannattaa käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa. Ne sopivat erilaisiin keittoihin, salaatteihin, wokkeihin sekä erilaisten nyyttien ja kääryleiden täytteeksi. Kokosimme alle liudan nuudelireseptejä, joista voit napata ideoita ja inspiraatiota. 

Rikasta salaatit nuudeleilla

Salaatteihin nuudelit tuovat rakennetta ja ruokaisuutta. Parhaiten salaateissa toimivat rakenteeltaan napakat nuudelit, kuten täysjyvävehnänuudelit sekä erilaiset riisi- ja lasinuudelit.

Keitetyt nuudelit on hyvä viilentää salaattia varten huuhtelemalla ne siivilässä kylmän veden alla. Keittämisen jälkeen nuudelit kannattaa sekoittaa salaatin joukkoon mahdollisimman nopeasti tai lorauttaa sekaan tilkka öljyä, jotta ne pysyvät irtonaisina.

Nuudelisalaatti maistuu sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena. Raaka-aineita eli kasviksia, nuudeleita ja proteiinia vaihtelemallalla salaattista saa aina hieman erilaisen. Maukas kastike sitoo ainekset yhteen ja tekee koostumuksesta ihanan mehevän. 

Jos salaatin sijaan mielesi tekee väkertää hieman enemmän, tee vietnamilaisia kesäkääryleitä, joiden idea on rullata nuudeleita, kasviksia ja jotain ruokaisaa ja proteiinipitoista riisipaperiarkin sisään. Rullat nautitaan kastamalla ne maukkaaseen kastikkeeseen. 

Nuudelit sopivat keittioihin

Nuudelit rikastavat erilaiset aasialaiset keitot, mutta tekevät myös tutuista arkiruoista hetkessä vähän hauskempaa ja herkullisempaa syötävää. Lisää nuudeleita esimerkiksi siskonmakkarakeiton joukkoon. Voit vaihdella kasviksia maun, mieliteon ja kaapin sisällön mukaan. Perinteisten liemijuuresten sijaan kannattaa kokeilla esimerkiksi retiisiä, kesäkurpitsaa ja herneenpalkoja. 

Tuttuja nuudelikeittoja maailmalta ovat muun muassa japanilainen katukeittiön hitti ramen, vietnamilainen suosikki pho sekä malesialainen täyteläisen mausteinen laksa

Nuudelit kannattaa valita keiton mukaan: ramenkeittoon sopivat parhaiten ramen-nuudelit, laksaan ja pho-keittoon puolestaan leveämmät riisinuudelit. Broileri-inkivääri-nuudelikeittoon puolestaan voi kokeilla munanuudeleita. 

Usein keittoa kauhoessa nuudeleiden annostelu saattaa olla haastavaa. Näppärintä onkin kypsentää nuudelit erikseen, jakaa ne keittokulhojen pohjalle ja kauhoa päälle lientä höysteineen. Lopuksi annoksen voi halutessaan täydentää esimerkiksi chiliviipaleilla, tuoreilla yrteillä, limettiviipaleilla sekä suolapähkinöillä. 

Nuudelit kuuluvat wokkeihin

Wokit ovat arjen parasta pikaruokaa, sillä niihin saa upotettua runsaan määrän jääkaapin perälle unohtuneita, vähän nuupahtaneitakin eriparikasviksia, mieluista proteiininlähdettä sekä tietysti nuudeleita. Nopea kypsennys ja kohta jo syödäänkin. 

Munanuudelit ovat wokkeihin loistava valinta, sillä ne kestävät hyvin kypsentämistä, ja niiden karkea pinta myös imee kastikkeen maut hyvin itseensä. Pitkän muotonsa ja kiinteän rakenteensa ansiosta ne eivät tartu toisiinsa vaan sekoittuvat helposti muiden ainesten kanssa. Lisää munanuudeleiden seuraksi esimerkiksi lehtikaalia tai katkarapuja

Myös täysjyvänuudelit sopivat hyvin wokattaviksi. Yhdistä kaveriksi esimerkiksi härkissuikaleita ja kasviksia tai vihreitä kasviksia, kuten broccolinia, vihreitä papuja ja lehtikaalia. 

Thaimaalainen suosikki pad thai valmistetaan tyypillisesti riisinuudeleista. Tässä ohjeessa ruokaisuutta tuovat katkaravut, mutta niiden tilalla voi käyttää myös kanaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Nuudelisalaatti sopii kaikkiin tilanteisiin – testaa 5 maukasta ohjetta, joihin tulee himo

X