Ruoka

Salvia vie makumatkalle Välimerelle – katso parhaat ohjeet suussa sulaviin herkkuihin

Salvian huumaava aromi tuo mieleen Välimeren herkut. Salvia onkin kotoisin Välimeren pohjoisrannoilta, ja sen suuria tuottajamaita ovat muiden muassa Espanja ja Kreikka. Salvian voimakas maku sopii erityisesti runsasrasvaisten kalojen ja lihojen kanssa.

Teksti:
Sirpa Hammarberg

Salvialla on kautta aikain uskottu olevan parantavia voimia.

Salvian huumaava aromi tuo mieleen Välimeren herkut. Salvia onkin kotoisin Välimeren pohjoisrannoilta, ja sen suuria tuottajamaita ovat muiden muassa Espanja ja Kreikka. Salvian voimakas maku sopii erityisesti runsasrasvaisten kalojen ja lihojen kanssa.

Salvian nimi viittaa parantamiseen – salvare, ja vahvassa salviassa onkin uskottu olevan parantavia voimia. ”Miksi olisi miehen kuoltava, jos hänen pihallaan kasvaa salviaa?” kuuluu keskiajalta peräisin oleva sanonta.

Kun salvia levisi kiertävien munkkien ja roomalaisten sotilaiden mukana Keski-Eurooppaan, siitä tuli heti suosittu.

Luostarien yrttitarhoissa salviaa viljeltiin mausteeksi ja lääkkeeksi. Sen katsottiin parantavan muun muassa aineenvaihduntaa ja edistävän ruoansulatusta.

Salviasta saat makua moneen ruokaan

Ruoanlaitossa salviaa tulee käyttää varoen, sillä sen aromi on voimakas.

Sen maku säilyy kypsennettäessä, ja sen tuoreita lehtiä voi käyttää kokonaisina. Lehtiä voi esimerkiksi friteerata koristeeksi.

Parhaiten salvia sopii lammas- ja maksaruokiin, porsaan- ja ankanlihan sekä rasvaisten kalojen, kuten ankeriaan kanssa. Myös riista- ja veriruokia maustetaan usein salvialla.

Yksinkertaisimmillaan pastan voi maustaa kuumalla salviaöljyllä. Kokeile herkullista salviapastaa.

Kokeile salviaa myös hernekeitossa, kaali- ja papuruoissa sekä yrttisekoituksissa ja marinadeissa. Mausta salaatinkastike tai tuorejuusto salvialla ja valkosipulilla.

Kokeile salviaa kalaruokien kanssa

Salvia on loistava makupari monessa suolaisessa herkussa

Komeasti kukkiva salvia on myös kaunis koristekasvi

Syötävän ryytisalvian lisäksi salvialajikkeita on satoja. Puutarhassa niiden kauniit kukat keräävät pölyttäjiä ja perhosia.

salvia

Monivuotista salviaa kasvatetaan Suomen ilmastossa usein yksivuotisena. Sen voi saada talvehtimaan, jos se kasvaa kuivalla paikalla ja peitetään hyvin.

Salvia tarvitsee lämpöä ja aurinkoa sekä kuohkean maan. Taimet kannattaa esikasvattaa, avomaalla siemenestä kasvattaminen on vaikeampaa.  

Aromaattisen maun kasvi saa niukkaravinteisessa ja kalkkipitoisessa maassa. Kosteassa ja ravinteikkaassa maassa se kasvaa rehevänä, mutta ei yhtä maukkaana.

Kauniit hopeanukkaiset lehdet korjataan keskikokoisina ja kuivataan.

Salviasta voi tehdä myös yrttiteetä.

Lue myös: Teen uskomattomat terveyshyödyt – valitse oikea tee oikeaan vaivaan

Salvia on suosittua myös kosmetiikassa

Salviaa voidaan käyttää myös kosmetiikassa. Se puhdistaa, supistaa ja hoitaa ärtynyttä ihoa sekä rauhoittaa auringonpolttamaa ihoa.

Sitä käytetäänkin suun ja hampaiden hoitoon, kasvovesiin ja erilaisiin kylpytuotteisiin. Salviaa käytetään myös luonnondeodoranttina.

Lue myös Kotiliesi.fi: Salvia säilyttää makunsa kuumennettunakin – ripauta Välimeren yrttiä muuhunkin kuin salviapastaan ja saltimboccaan

Artikkelia muokattu 10.3.2023 klo 11. Lisätty tietoa salviasta.

X