Ruoka

Tilli on kesäisten herkkujen tuttu maustaja

Tilli maustaa kala-ja perunaruoat, sujahtaa kurkku-ja rapuleipiin ja säväyttää etikkakurkut. Hurahda tilliin ja katso parhaat käyttövinkit.

Teksti:
Sirpa Hammarberg ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Hienostunut tilli on peruna-ja kalaruokien luottomaustaja.

Tilli maustaa kala-ja perunaruoat, sujahtaa kurkku-ja rapuleipiin ja säväyttää etikkakurkut. Hurahda tilliin ja katso parhaat käyttövinkit.

Tilli kannattaa käyttää tuoreena, jolloin sen aromit ovat parhaimmillaan. Se on myös ainoita yrttejä, joka säilyy parhaiten jääkaapissa. Kun haluat vähentää suolan käyttöä, saat tillistä mainion korvikkeen, sillä se sisältää runsaasti kivennäissuoloja.

Tilli kruunaa kesäruoat

Tilli on kesäisten kala- ja perunaherkkujen hieno maustaja. Tillin oksat, uudet perunat ja voi, muuta kesäinen lounas ei kaipaa – tai ehkä siivun graavikalaa, sekin tillillä maustettuna.

Litistettyihin perunoihin ei voi olla hullaantumatta. Keitetyt perunat, lytätään ja paistetaan uunissa rapeiksi. Perunoiden päälle lastataan maustettua ranskankermaa, mätiä ja tuoretta tillisilppua. Hölskypotut vievät kielen. Voi olla, että jäät niihin koukkuun. Uudet perunat voi kypsentää myös grillissä, mausta grilliperunat sitruunalla, valkosipulilla ja tillillä.

Kurkku suorastaan kaipaa tilliä

Mummonkurkut, hölskykurkut, etikkakurkut – kesän kurkkuherkuilla on monta ihanaa muotoa.

Raikas salaatti syntyy fenkolista, kurkusta ja tillistä. Ruokaisuutta salaattiin tuo kesän hittijuusto, halloumi. Tsatsiki on pehmeän jogurttinen tilillä maustettu kurkkukastike, joka sopii moneen. Tarjoa sitä erilaisten grillivartaiden kanssa.

Avokado-ja kurkkuleivät maistuvat niin kello viiden teellä kuin laiturinnokassa piknikillä.

Ei rapuja ilman tilliä

Loppukesällä vahvistunut ja kukkiva tilli pääsee rapujuhlien komistuttajaksi. Rapujen keitinliemi saa ihanan aromin kruunutillistä – pitkien tillien suurista tillinkukinnoista.

Keitetyistä ravuista syntyy myös eksoottinen salaatti, kun maustat sen wasabikastikkeella. Pakasteravuista teet vieraille ylellisen kermaisen rapupastan, joka säväytetään konjakilla, valkoviinillä ja tillillä.

Tutut katkarapuherkut saavat myös ainutlaatuisen makunsa tillistä. Kokeile skagen-leipää, tilli-sitruunamarinoituja jättikatkarapuja tai iki-ihania katkarapuvohveleita.

Näihinkin tillillä maustettuihin ruokiin ihastut

Tilli sopii hyvin munaruokiin ja raejuuston, tahnojen, majoneesin sekä salaattien mausteeksi.

Kesäinen kalakeitto viimeistellään juuri oikean makuiseksi tuoreella tillillä.

Hyvästä vasikanlihasta tehty tilliliha on klassikko, joka palkitsee ennakkoluulottoman kokin.

Tillin siemenet kasvavat ja maustavat

Yksivuotinen tilli on keittiöpuutarhan peruskasvi. Se kylvetään avomaalle suoraan siemenistä. Sitä voi kasvattaa melkein minkälaisessa maassa tahansa, mutta parhaiten se viihtyy hiekansekaisessa voimakkaassa maassa. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen ja tasaisen kostea, tarvittaessa tilliä pitää kastella.

Tilliä kannattaa kylvää pitkin kesää, jotta uusia lehtiä olisi koko ajan saatavilla. Tilli kylvetään märkiin kylvövakoihin, kuivassa maassa se ei idä. Kun tillin kanssa kasvattaa vierekkäisissä riveissä persiljaa, voi välttyä kirpoilta. Tilli leviää helposti riesaksi ympäristöönsä siemenistä. Siksi se kannattaa korjata ennen kuin siemenet tuleentuvat. Tilli voi kasvaa kukintoineen komeasti jopa metrin korkuiseksi.

Kuivatus ja pakastaminen ovat hyviä tapoja säilöä tilliä. Tillinsiemeniä käytetään maustesekoituksissa, marinadeissa ja säilönnässä sekä liharuoissa. Niitä voi myös pureskella hengityksen raikastamiseksi.

Katso myös: Näin Sikke Sumarin kesäinen kylmä kurkkukeitto säväytetään tillillä

Artikkelia on muokattu 23.5.2023 klo 18:40

 

X