Tilli on kesäisten herkkujen tuttu maustaja
Tilli maustaa kala-ja perunaruoat, sujahtaa kurkku-ja rapuleipiin ja säväyttää etikkakurkut. Hurahda tilliin ja katso parhaat käyttövinkit.
Tilli maustaa kala-ja perunaruoat, sujahtaa kurkku-ja rapuleipiin ja säväyttää etikkakurkut. Hurahda tilliin ja katso parhaat käyttövinkit.
Tilli kannattaa käyttää tuoreena, jolloin sen aromit ovat parhaimmillaan. Se on myös ainoita yrttejä, joka säilyy parhaiten jääkaapissa. Kun haluat vähentää suolan käyttöä, saat tillistä mainion korvikkeen, sillä se sisältää runsaasti kivennäissuoloja.
Tilli kruunaa kesäruoat
Tilli on kesäisten kala- ja perunaherkkujen hieno maustaja. Tillin oksat, uudet perunat ja voi, muuta kesäinen lounas ei kaipaa – tai ehkä siivun graavikalaa, sekin tillillä maustettuna.
Litistettyihin perunoihin ei voi olla hullaantumatta. Keitetyt perunat, lytätään ja paistetaan uunissa rapeiksi. Perunoiden päälle lastataan maustettua ranskankermaa, mätiä ja tuoretta tillisilppua. Hölskypotut vievät kielen. Voi olla, että jäät niihin koukkuun. Uudet perunat voi kypsentää myös grillissä, mausta grilliperunat sitruunalla, valkosipulilla ja tillillä.
-
Vodkagraavattu lohi
- vähintään vuorokausi
- 8
- Helppo
-
Graavit silakat Sorsapuiston tapaan
- vähintään vuorokausi
- 6
- Keskitaso
-
Graavattu siika
- yli 2h
- 6
- Keskitaso
-
Litistetyt perunat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Hölskypotut
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Valkosipuli-sitruunaperunat grillissä
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Kurkku suorastaan kaipaa tilliä
Mummonkurkut, hölskykurkut, etikkakurkut – kesän kurkkuherkuilla on monta ihanaa muotoa.
Raikas salaatti syntyy fenkolista, kurkusta ja tillistä. Ruokaisuutta salaattiin tuo kesän hittijuusto, halloumi. Tsatsiki on pehmeän jogurttinen tilillä maustettu kurkkukastike, joka sopii moneen. Tarjoa sitä erilaisten grillivartaiden kanssa.
Avokado-ja kurkkuleivät maistuvat niin kello viiden teellä kuin laiturinnokassa piknikillä.
-
Mummonkurkut ja pikagraavattua lohta
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Valkosipuliset etikkakurkut
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Inkiväärillä maustetut hölskykurkut
- alle 30 min
- Helppo
-
Avokado- ja kurkkuleivät
- alle 30 min
- 16
- Helppo
-
Kreikkalainen tsatsiki
- alle 30 min
- 6
- Helppo
-
Halloumi-fenkolisalaatti
- alle 30 min
- Helppo
Ei rapuja ilman tilliä
Loppukesällä vahvistunut ja kukkiva tilli pääsee rapujuhlien komistuttajaksi. Rapujen keitinliemi saa ihanan aromin kruunutillistä – pitkien tillien suurista tillinkukinnoista.
Keitetyistä ravuista syntyy myös eksoottinen salaatti, kun maustat sen wasabikastikkeella. Pakasteravuista teet vieraille ylellisen kermaisen rapupastan, joka säväytetään konjakilla, valkoviinillä ja tillillä.
Tutut katkarapuherkut saavat myös ainutlaatuisen makunsa tillistä. Kokeile skagen-leipää, tilli-sitruunamarinoituja jättikatkarapuja tai iki-ihania katkarapuvohveleita.
-
Keitetyt ravut rapujuhliin
- yli 2h
- Keskitaso
-
Rapusalaatti ja wasabikastike
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Ylellinen rapupasta
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Toast skagen eli katkarapuleipä
- alle 30 min
- Helppo
-
Tilli-sitruuna-marinoidut jättikatkaravut ja saaristolaisleipää
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Vohvelit ja katkaraputäyte
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Näihinkin tillillä maustettuihin ruokiin ihastut
Tilli sopii hyvin munaruokiin ja raejuuston, tahnojen, majoneesin sekä salaattien mausteeksi.
Kesäinen kalakeitto viimeistellään juuri oikean makuiseksi tuoreella tillillä.
Hyvästä vasikanlihasta tehty tilliliha on klassikko, joka palkitsee ennakkoluulottoman kokin.
-
Savusiikakeitto
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Parsa-porkkanasalaatti ja tilli-jogurttikastiketta
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Piparjuuri- tai tilliliha
- yli 60 min
- Keskitaso
-
Lohipastrami ja tillimajoneesi
- yli 2h
- 4
- Vaativa
-
Peruna-tilli-pecorinopestosalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Muikkutortilla-annos: tillitortillat, polentamuikut, tillikreemi ja pikkelöity punasipuli
- yli 60 min
- 10
- Keskitaso
Tillin siemenet kasvavat ja maustavat
Yksivuotinen tilli on keittiöpuutarhan peruskasvi. Se kylvetään avomaalle suoraan siemenistä. Sitä voi kasvattaa melkein minkälaisessa maassa tahansa, mutta parhaiten se viihtyy hiekansekaisessa voimakkaassa maassa. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen ja tasaisen kostea, tarvittaessa tilliä pitää kastella.
Tilliä kannattaa kylvää pitkin kesää, jotta uusia lehtiä olisi koko ajan saatavilla. Tilli kylvetään märkiin kylvövakoihin, kuivassa maassa se ei idä. Kun tillin kanssa kasvattaa vierekkäisissä riveissä persiljaa, voi välttyä kirpoilta. Tilli leviää helposti riesaksi ympäristöönsä siemenistä. Siksi se kannattaa korjata ennen kuin siemenet tuleentuvat. Tilli voi kasvaa kukintoineen komeasti jopa metrin korkuiseksi.
Kuivatus ja pakastaminen ovat hyviä tapoja säilöä tilliä. Tillinsiemeniä käytetään maustesekoituksissa, marinadeissa ja säilönnässä sekä liharuoissa. Niitä voi myös pureskella hengityksen raikastamiseksi.
Katso myös: Näin Sikke Sumarin kesäinen kylmä kurkkukeitto säväytetään tillillä
Artikkelia on muokattu 23.5.2023 klo 18:40
Kommentit
Tillin varsista voi keittää vaikka teetä tai liemen, kuten itsekin sanoit. Ne voi myös säilöä pakastamalla, jos niille ei heti ole käyttöä ja käyttää niitä myöhemmin esimerkiksi kalakeiton liemen maustamiseen. Kukinnot voi toki pakastaa, mutta ne voi hyödyntää vaikkapa säilönnässä, sillä ne sopivat hyvin maustamaan mm. maustekurkkujen lientä.
Kommentit
Miten laitan tillin varret? Osa niistä on paksuja,keitänkö liemen vai? Entä isot kukinnot,voiko niitä pakastaa? Tykkään tillistä,nam!
Tillin varsista voi keittää vaikka teetä tai liemen, kuten itsekin sanoit. Ne voi myös säilöä pakastamalla, jos niille ei heti ole käyttöä ja käyttää niitä myöhemmin esimerkiksi kalakeiton liemen maustamiseen. Kukinnot voi toki pakastaa, mutta ne voi hyödyntää vaikkapa säilönnässä, sillä ne sopivat hyvin maustamaan mm. maustekurkkujen lientä.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous