Ruoka

Varhaiskaali on herkku, johon tulee himo – kokosimme rouskuvat suosikkireseptit salaateista lisukkeisiin

Varhaiskaali on kesän odotetuimpia kasviksia. Mehevä, maukas ja uskomattoman monipuolinen varhaiskaali maistuu niin salaateissa, keitoissa kuin grillattunakin. Kokosimme parhaat varhaiskaalireseptit, nappaa suosikkisi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Varhaiskaali on alkukesän lemppari. Syö sitä raakana salaateissa tai kokeile vaihteeksi vaikka grillattuna.

Varhaiskaali on kesän odotetuimpia kasviksia. Mehevä, maukas ja uskomattoman monipuolinen varhaiskaali maistuu niin salaateissa, keitoissa kuin grillattunakin. Kokosimme parhaat varhaiskaalireseptit, nappaa suosikkisi.

Varhaiskaali on kerä- eli valkokaalia, mutta varhaiskaaliksi viljelijät valitsevat aivan oman, eri lajikkeensa kuin esimerikiksi syys- tai talvikaaliin. Varhaiskaalin tulee kasvaa nopeasti. Lisäksi maun tulee olla makea ja rakenteen kevyen rapea. 

Varhaiskaalit kylvetään maaliskuun alussa kasvihuoneisiin, ja taimet istutetaan säiden mukaan huhtikuun loppupuoliskolla juurtumaan avomaalle harsojen alle. Kaupoista kotimaista varhaiskaalia saa kesäkuun alkupuoliskota aina heinäkuun alkuviikkoihin asti. Tämän jälkeen myyntiin tulevat astetta napakammat, mutta silti vielä mehukkaat kesäkaalit. 

Unkarista Suomeen tuodaan varhaiskaalia jo huhtikuun alusta alkaen.

Varhaiskaali: Säilytys

Varhaiskaalit, kuten kaikki muutkin kaalit, ovat herkkiä etyleenille. Etyleeniä tuottavat esimerkiksi omenat, tomaatit, aprikoosit, luumut, persikat ja banaanit. Kaalit tulee pitää kellastumisen ja pilaantumisen estämiseksi erillään näistä tuotteista. Parhaiten varhaiskaali säilyy jääkaapissa 0-4 asteen lämpötilassa.

Varhaiskaali: Ravintosisältö 

Kuten kaalikasvien yleensäkin, myös varhaiskaalin ravintoarvo on hyvä ja monipuolinen. Energiaa varhaiskaali sisältää vähän – sadassa grammassa varhaiskaalia on vain 31 kcal. 

Sen sijaan kaalista saa runsaasti muun muassa kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, C- ja K-vitamiinia, karotenoideja, folaattia ja muita B-ryhmän vitamiineja sekä vatsaa hellivää kuitua.

Varhaiskaali: Käyttö 

Nopeakasvuinen varhaiskaali on rakenteeltaan kevyen rapeaa ja maistuu makealle. Se maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin. Raakana varhaiskaali ihastuttaa erityisesti salaateissa. Hienoksi pilkottu varhaiskaali antaa rapsahtavaa raikkautta myös burgereiden ja tortillojen välissä.

Lämpimänä varhaiskaali maistuu esimerkiksi padoissa, keitoissa sekä vaikkapa lohkoina grillattuna. Varhaiskaalin kypsentämisessä kannattaa olla nopea, sillä makeus ja rapeus kärsivät, jos sitä kuumentaa liikaa. Lisäksi varhais- ja kesäkaalista irtoaa kypsennettäessä huomattavasti enemmän nestettä kuin syys- ja talvikaalista, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos himoitset esimerkiksi kaalipataa keskellä kesää. 

Varhaiskaalin raikas ja mehevä maku eivät välttämättä kaipaa kuin suolaa, pippuria, tilkan öljyä ja sitruunaa. Toisaalta monet yrtit sekä aasialaistyyliset mausteet saavat kesäkaalin muuntumaan monipuolisesti erilaisiin ruokiin. Muista kasviksista aromikas fenkoli, kesäsipulit ja kipakat retiisit sopivat erityisen hyvin kaalin seuraan.

Tee varhaiskaalista mehevä salaatti 

Rouskuvan rapea ja ihanan mehevä varhaiskaali on omiaan salaateissa. Tunnetuin niistä on coleslaw, jota on helppo muunnella vaihtamalla kastikkeen makuaineita tai kokeilla vaihteeksi vaikka grillattuna

Kun ohueksi suikaloidun kaalin joukkoon lisää kevätsipulia ja chiliä sekä seesamiöljyllä ja kalakastikkeella maustetun kastikkeen, saa ihanan korealaisvivahteisen salaatin. Vietnamilaista makumaailmaa voi puolestaan tuoda mintun ja korianterin sekä chilin ja limetin avustuksella.

Katkarapujen ja suolapähkinöiden avulla kaalisalaatti muuntuu astetta ruokaisammaksi. Makua ja mehevyyttä kaaliin saa yhdistämällä se fetajuuston tai paahdetun pekonin kanssa.

Suola sekä kastikkeen happo, kuten viinietikka tai sitrusmehu, pehmentävät nopeasti varhaiskaalin rakennetta. Jos kaalin haluaa säilyttävän raikkaan rapeutensa, kastike kannattaa lisätä ainesten joukkoon vasta hetki ennen tarjoilua.

Jos taas kaalin haluaa hieman pehmenevän, sen voi antaa maustua kastikkeen kanssa jääkaapissa tunnin tai pari tai jättää sen marinoitumaan vaikka seuraavaankin päivään. Kesän paras kaalisalaatti säilyy jääkaapissa hyvänä jopa pari viikkoa. Kaalisuikaleista irtoaa tällöin nestettä, minkä vuoksi salaatti on hyvä ainakin pöyhiä kunnolla sekaisin tai halutessaan vaikka valuttaa ennen tarjoilua.

Tarjoa varhaiskaalia pääruokana

Pääruokaksi varhaiskaali maistuu esimerkiksi kaalipadan muodossa. Kaalipata varhaiskaalista kätkee sisäänsä myös porkkanoita ja herkkusieniä. Vegaanisen ruoan voi halutessaan rikastaa soijarouheella tai vegejauhiksella, mutta yhtä hyvin voit höystää kaalipadan myös broilerin jauhelihalla sekä riisillä ja nippuporkkanoilla.

Jos paahdat varhaiskaalin uunissa, leikkaa se ronskeiksi lohkoiksi ja silaa ennen tarjoilua raikkaalla yrttiöljyllä, jossa maistuvat tilli ja salvia. Samalla pellillä kaalilohkojen kanssa kypsyvät broilerin koipireidet. 

Kaali-nuudeliwokki on alkukesän herkku, jossa varhaiskaalin lisäksi maistuvat retiisit, purjo ja broccolini. Lisää ruokaisuutta saat broilerista tai vaikkapa härkiksestä.

Varhaiskaalin mehevät lehdet sopivat loistavasti myös käärittäviksi tai täytettäviksi. Varhaiskaalitacot kootaan tortillan sijaan varhaiskaalin lehdelle. Kokeile täytteeksi vaikkapa grillattua lohta tai halloumijuustoa.

Mehevät kevätkääryleet puolestaan täytetään aasialaisin makuvivahtein porkkanasuikaleilla, mintunlehdillä, suolapähkinöillä sekä sweet chili -kastikkeella marinoidulla katkaravuilla. Voit laittaa täytteet omiin astioihinsa, niin jokainen saa koota mieluisan herkun.

Tarjoa varhaiskaali lisukkeena

Varhaiskaali sopii mainiosti grillattavaksi. Grillaus käy nopeasti, sillä tarkoituksena on tuoda raikkaaseen ja rapeaan kaaliin vain kevyen paahteinen maku, ei kypsentää sitä kauttaaltaan. Kun kaali on saanut kauniit grilliraidat ja sen kanta on hieman pehmentynyt, se kannattaa napata pois grillin kuumuudesta.

Grillausta varten varhaiskaali on helpointa leikata kapeiksi lohkoiksi niin, että kanta pitää jokaisen lohkon koossa. Sipaise pintaan hieman öljyä. Suolaa ja muita mieluisia mausteita voi lisätä ennen ja jälkeen grillauksen. 

Varhaiskaalia kannattaa käännellä ahkerasti, jotta lohkot paahtuvat tasaisesti joka puolelta. Jos kärähtäneitä lehtiä haluaa välttää, kaalin voi laittaa paahtumaan epäsuoralle lämmölle samalla kun grillaa muita herkkuja.

Grillattu kaali sopii melkein minkä vain kesäruoan lisukkeeksi. Kastikkeen avulla se muuntuu moniin makuihin. Esimerkiksi chilin terävöittämä öljy-etikkakastike sopii hyvin kaalin seuraan.

Lohkojen sijaan varhaiskaalin voi grillata myös vartaisiin pujotettuna. Varhaiskaalipalat pujotellaan varrastikkuihin, joten ne pysyvät hyvin kasassa tippumatta grilliin. Vartaat voidellaan grillaamisen aikana mausteöljyllä. Täyteläisen kirpeä kastike sekoi­tetaan tahinista eli seesaminsie­mentahnasta ja sitruunasta.

Grillin puuttuessa voi kaalilohkot paahtaa myös uunissa. Kaalin paahtamiseen voi suhtautua yhtä mutkattomasti kuin grillaamiseen, sillä kaalilohkot ovat herkullisia sekä jäädessään rapeiksi tai paahtuessaan napakan kypsiksi. Dijoninsinapilla ja tuoreella tillillä maustettu majoneesikastike viimeistelee paahdetun varhaiskaalin maun.

Kaalipaistos tehdään varhaiskaalista ja muista kesäkasviksista. Se sopii lounaaksi sellaisenaan, mutta myös lisukkeeksi esimerkiksi jauhelihapihveille. Kätevintä ja käryttömintä on pais­taa kasvikset ulkona muurinpohjapannulla tai grillin parilalevyllä.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Varhaiskaalisalaatti valloittaa raikkaudellaan – katso rouskuvien kaalisalaattien ohjeet

X