Blogit

Aamupalaa, välipalaa, iltapalaa, palaa.

17.9.2013 Teksti: Pippurimylly

Kotiliesi.fi järjesti hiljattain reseptikilpailun, jossa piti kehitellä aamu-, väli- tai iltapalaresepti Vaasan Kaurasydän -leipien ympärille. Minulla oli siinä ilmeisesti vähän liikaakin vapaa-aikaa käsissäni, kun intouduin rustaamaan reseptiikkaa jokaiseen kategoriaan. Nämä ovat lähinnä siis yksinkertaisia välipalavinkkejä, joissa ei ole mitään kauhean ihmeellistä – mutta koska tykkäsin oikeastaan näistä kaikista, ajattelin laittaa reseptit jakoon tänne bloginkin puolelle!

Tässä yhteydessä on muuten ihan pakko mainita nuo tonnikapalapihveihin tarvittavat japanilaiset panko-leivänmurut. Maailma ei todellakaan ole ollut entisensä sen jälkeen kun tajusin, että niitä saa ihan meidän lähikaupasta. Panko-leivänmuruja käytetään tavallisten korppujauhojen tapaan, mutta ne tuovat aivan erityistä rapeutta ja crunchia kuorrutuksiin ja leivityksiin sekä erinomaista mureutta erilaisiin pihveihin ja pyöryköihin. Suosittelen ehdottomasti jokaista hakemaan omansa hyvinvarustellusta ruokakaupasta (löytyy yleensä sushitarvikkeiden läheisyydestä) tai huokeampaan hintaan aasialaisesta ruokakaupasta.

Avokadoleipä

Avokado-kananmunaleivät

2 Kaurasydän-viipaletta
1 kananmuna
1/2 avokado
2 rkl raejuustoa
1,5 rkl majoneesia
ruohosipulia
suolaa ja pippuria

Keitä kananmuna kypsäksi ja viipaloi avokado. Hienonna keitetty kananmuna haarukalla ja yhdistä se raejuuston ja majoneesin kanssa. Mausta seos silputulla ruohosipulilla sekä suolalla ja pippurilla. Asettele kummankin leipäpalan päälle neljä siivua avokadoa ja lusikoi muna-raejuustoseosta niiden päälle.

Lämpimät gouda-omena-kalkkunaleivät

2 Kaurasydän-viipaletta
6 paksua siivua goudaa
2 siivua ohuenohutta kalkkunaleikettä
1 pieni omena
mustapippuria myllystä
tuoretta pinaattia

Aseta gouda- ja kalkkunasiivut sekä viipaloidut omenat leivän päälle. Nosta leivät uunipellille leivinpaperin päälle ja kuumenna 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, tai kunnes juusto sulaa hieman. Rouhaise leipien päälle mustapippuria ja asettele päälle vielä babypinaattia. Nauti open face -tyyliin tai laita halutessasi kannet leipien päälle.
 

Tonnikalaburgerit

Tonnikalapihvit
1 prk tonnikalaa paloina öljyssä
1 kananmuna
0,5 dl panko-leivänmuruja tai korppujauhoja
1 valkosipulinkynsi
limepippuria, suolaa
kourallinen ruohosipulia tai 1 kevätsipuli

Lisäksi
2 Kaurasydän-palaa (= neljä viipaletta)
2 rkl majoneesia
2 tl wasabitahnaa
jääsalaattia
1/4 sipulia
1/2 avokado

Riko tonnikalaa pienemmäksi haarukan avulla ja sekoita tonnikala, muna, leivänmurut  ja silputtu kevät- tai ruohosipuli keskenään. Sekoita murskattu valkosipulinkynsi joukkoon ja mausta limepippurilla ja suolalla. Muotoile massasta kaksi pihviä ja paista ne pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Sekoita majoneesi ja wasabi keskenään. Paahda kauraleivät leivänpaahtimessa. Leikkaa sipulista renkaita ja paista ne pannulla öljyssä kullanruskeiksi. Viipaloi avokado. Aseta paahdettujen leipäpalojen päälle jääsalaattia, laita päälle tonnikalapihvit, majoneesia, sipulirenkaita ja avokadoviipaleita. Laita kannet päälle ja nauti.

Pippurimylly

Arkisto