Blogit

Aasialaishenkiset kaalikääryleet

22.10.2013 Teksti: Pippurimylly
 

Syksy saapui tänä vuonna jokseenkin jälkijunassa, ja olenkin vasta tämän kuun aikana alkanut orientoitua syyskauden sesonkiruokiin. Jostain syystä melkein kaikkiin sesongin raaka-aineisiin liittyy jonkin verran vaivalloisuutta: kuorimista, kypsyttämistä, hauduttamista, odottelua. Toisaalta, mikäs kiire tässä enää minnekään on – onhan tämä oivallista aikaa rauhoittua ja kaivautua kotikoloon touhuamaan kaikkea mahdollisimman hidastempoista. Viime viikolla syksyinen pimeys iski eräänä päivänä päälle sellaisella volyymillä, että lohdukkeeksi oli aivan kertakaikkisen pakko saada kaalikääryleitä.

 

Ihan perinteisellä kaalikäärylelinjalla ei kuitenkaan tällä kertaa menty, sillä fuusiokeittiössämme valmistui jonkinlaisia kiinalaisten kevätkääryleiden ja suomalaisten kaalikäryleiden risteytyksiä. Edellisiltana oli iltapalaksi valmistunut aasialaisia salaatinlehteen kääräistyjä nuudeli-kasvisjuttuja, mutta koska lehtisalaatti ei tuossa yhteydessä oikein toiminut, otin seuraavana päivänä käyttöön jykevämmän kaalin. Muuten mentiin jotakuinkin samoilla linjoilla. 

Näissä kääryleissä yhdistyy jokin lapsuudesta, peruskoulun ruokalasta ja mummolasta tuttu maku Aasia-henkisiin vivahteisiin. Ei maistunut yhtään väärältä vaan osui ja upposi ihan täysillä ainakin tähän ruokakuntaan!

(9 käärylettä)

1 kaalinpää (josta tarvitaan 9 kaalinlehteä)
100 g nuudeleita
150 g tofua
1 porkkana
1 pieni sipuli
100 g mungpavunituja
1 dl maapähkinöitä
pieni pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sriracha-kastiketta tai muuta chilikastiketta
1 rkl limen tai sitruunan mehua
1 tl seesamiöljyä
ruoho- tai kevätsipulia
tuoretta korianteria

lisäksi dippiä varten soijakastiketta, hunajaa, chiliä, seesamiöljyä ja seesaminsiemeniä

Leikkaa kaalin kanta pois. Laita kaalinpää kattilaan suolalla maustettuun veteen. Kiehauta ja irrota kaalinpäästä lehtiä sitä mukaa kun ne pehmenevät ja irtoavat. Jäähdytä lehdet.

Keitä nuudelit kypsiksi ja valuta. Paloittele tofu ja paista palat pannulla öljytilkassa kullanruskeiksi, lorauta sekaan myös vähän soijakastiketta. Siirrä sitten syrjään odottamaan. Raasta porkkana ja inkivääri. Pilko sipuli, rouhi pähkinät ja hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki kasvikset nuudelien ja murustellun tofun kanssa kulhossa. Sekoita joukkoon soija, sriracha, limen- tai sitruunan mehu sekä seesamiöljy. Saksi joukkoon vielä ruoho- tai kevätsipulia sekä tuoretta korianteria.

Asettele kullekin kaalinlehdelle muutama ruokalusikallinen nuudeli-kasvisseosta. Taita reunat ylös ja kääri paketiksi. Lado kääryleet öljyttyyn uunivuokaan ja pirskota kääryleiden päälle oliiviöljyä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Valele puolivälin paikkeilla kääryleet soijakastikkeella.

Sekoita dippiä varten soijakastike, hunaja, seesamiöljy, silputtu chili sekä seesaminsiemenet keskenään. Kaada kastiketta syviin astioihin ja asettele kypsät kääryleet päälle, tai laita kastike erilliseen kippoon ja dippaa siihen.
 

Pippurimylly

Arkisto