Blogit

Bataattikeitto sinihomejuustolla

20.11.2015 Teksti: Pippurimylly

Kuuntelin tuossa eräs päivä sivukorvalla, kun joku sattui puhumaan bataattikeitosta. Tajusin, että siitä on todennäköisesti vuosia (!), kun viimeksi olen kyseistä soppaa tehnyt. Hups. Tietenkin minun oli välittömästi alettava keitontekohommiin!

Bataatti on kyllä noin muuten uskollinen ystäväni. Hurmaava lisuke, joka toimii siinä missä peruna, mutta on ravintoarvoiltaan parempi ja maultaan monivivahteisempi. Sosekeitossa bataatti pääsee todellisiin oikeuksiinsa sakeuttamalla keitoksen koostumuksen ja tuomalla roppakaupalla makeutta ja muuta hyvyyttä makuun.

Tähän keitokseen bataatille valikoitui kaveriksi muita sesongin mukaisia kasvimaan veikkosia: palsternakkaa, lanttua sekä mustana hevosena päärynää. Makeahkon lopputuloksen viimeisteli sinihomejuusto ja saksanpähkinät.

(4-5 annosta)

700 g bataattia
200 g palsternakkaa
100 g purjoa
100 g lanttua
1 päärynä
1 litra kasvislientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
100 g sinihomejuustoa
kourallinen saksan- tai pekaanipähkinöitä
tuoretta lehtipersiljaa

Kuori bataatti, palternakka, lanttu ja päärynä. Huuhtele purjo. Pilko kaikki vihannekset ja päärynä. Kiehauta kasvisliemi kattilassa ja lisää vihannekset kiehuvaan veteen. Keitä, kunnes ovat pehmeitä. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Laita takaisin liedelle ja kaada kerma joukkoon. Mausta pippurilla ja tarpeen mukaan suolalla. Annostele keitto lautasille ja viimeistele annokset murennetulla sinihomejuustolla, rouhituilla pähkinöillä ja silputulla tuoreella persiljalla.

Pippurimylly

Arkisto