Blogit

Brasilialainen maissikeitto

29.3.2015 Teksti: Pippurimylly

Brasilialainen ruokakulttuuri ei ole itselleni hirveän tuttu, vaikka noin yleisesti ottaen eteläamerikkalainen keittiö onkin aina vetänyt puoleensa. Siksipä ilahduin, kun sain hiljattain arvostelukappaleen David Ponten, Lizzy Barberin ja Jamie Barberin keittokirjasta Brassiruokaa grillistä ja sen vierestä. Kirja on syntynyt kirjoittajiensa matkoista pitkin poikin Brasiliaa, ja inspiraatiota on ammennettu niin perinteisestä brasilialaisesta ruokakulttuurista, modernin brassikeittiön elementeistä kuin kirjoittajien omistakin keksinnöistä.

Brasilialainen ruoka on pikantti sekoitus alkuperäiskansojen, portugalilaisten siirtomaaherrojen, afrikkalaisten orjien ja maahanmuuttajien ruokavaikutteita. Brassikeittiön avainsanat ovat konstailematon kotiruoka sekä tuoreet, paikalliset raaka-aineet. Keskeisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi mustapavut, riisi, sianliha, katkaravut sekä erinäiset hedelmät, marjat ja pähkinät. Kirjassa päästään mm. brasilialaisten aamiaisten, katu- ja grilliruokien, klassikkoruokien, makeiden herkkujen sekä drinkkien äärelle. Kyseessä on värikäs, pirskahteleva ja inspiroiva kokoelma perinteisiä ja vähemmän perinteisiä brasilialaisia ruokareseptejä. Se on kirjoittajiensa näköinen opus, jossa tuttuihin brassiruokiin miksataan rohkeasti sekaan myös kirjoittajien omia oivalluksia.

Koska brasilialainen ruoka valmistetaan pääasiassa grillaamalla ja hauduttamalla, tämä opus pääsee varmasti todelliseen tehokäyttöön kesällä grillin äärellä. Parit brassiruuat olen kuitenkin jo ehtinyt kirjan herkullisilla resepteillä valmistaa. Tässä niistä yksi: maissikeitto, jonka voi tarjoilla joko hauskoina keittoshotteina tai ihan perinteiseen lautastyyliin.

Maissikeittoshotti
(4:lle alkupalaksi)

20 g voita
1 purjon valkoinen osa karkeasti pilkottuna
1 pieni sipuli karkeasti pilkottuna
1 sellerinvarsi karkeasti pilkottuna
200 g sokerimaissia (tuoretta tai sulatettua pakasteesta)
1 kukkurallinen tl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
creme fraichea, molho vinagretea (resepti alla) ja hienonnettua lehtipersiljaa tarjoiluun

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää purjo, sipuli ja selleri. Kuumenna matalalla lämmöllä 8-10 minuuttia toisinaan sekoittaen, kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Lisää maissi ja kaada päälle niin paljon kiehuvaa vettä, että ainekset peittyvät. Sekoita kasvisliemijauhe joukkoon ja kiehauta. Anna kiehua vielä 10-15 minuuttia, kunnes vihannekset ovat hyvin pehmeitä.

Kaada keitto varovasti tehosekoittimeen ja soseuta pehmeäksi. Kaada keitto takaisin kattilaan ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Tarjoile välittömästi.

Molho vinagrete
3 kypsää luumutomaattia (noin 250 g)
1 pieni sipuli
pieni kourallinen lehtipersiljaa
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl kevyttä oliiviöljyä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Puolita tomaatit, lusikoi niistä siemenet pois, pilko ne ja pane isoon kulhoon. Pilko sipuli samankokoisiksi paloiksi kuin tomaatit ja lisää kulhoon. Silppua persilja ja lisää seokseen.

Sekoita etikka, öljy ja hyppysellinen suolaa ja pippuria kastikkeeksi. Ripottele se tomaattiseokseen ja sekoita hyvin.

Lähde: D. Ponte, L. Barber & J. Barber: Brassiruokaa grillistä ja sen vierestä. Docento 2014.

Pippurimylly

Arkisto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *