Blogit

Höyrytettyä kuhaa ja tryffelirisottoa

28.8.2013 Teksti: Pippurimylly

Joskus, toisinaan, on kiva ostaa itselleen pieni pala luksusta. Siispä menin ja törsäsin vähän tryffelisieniin!

Maistoin tryffeleitä ensimmäistä kertaa vasta tänä kesänä, ja melko heti tuon kokemuksen jälkeen en voinut vastustaa kiusastaa ja oli pakko päästä kokkaamaan tuosta maailman kalleimmasta ruokasienestä itsekin. Reseptin tähän tryffelirisottoon otin Sillä sipulilasta, mutta alunperin ohje on peräisin ravintola Murun keittokirjasta. Tryffelin maku on hienostunut ja miellyttävä, joskin tämän säilyketavaran maku jäi ruuassa jopa vähän liiankin miedoksi. Joka tapauksessa oivallista viikonloppuruokaa höystettynä ripauksella ylellisyyttä!

Risoton kaveriksi valmistui bambuhöyrytyskorissa höyrytettyä kuhaa. Noita koreja saa etnisistä kaupoista noin viidellä eurolla, ja on muuten ollut yksi nerokkaimmista keittiöhankinnoista ikinä.

Tryffelirisotto

20 g mustaa tryffeliä
2,5 dl tryffelillä maustettua risottoriisiä
1 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
1 hyvin pieni valkosipulinkynsi
n. 7 dl kanalientä
2 dl valkoviiniä
voita
parmesania raastettuna
suolaa
mustapippuria

Laita tryffelinpala riisin joukkoon vähintään päiväksi.
Hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Lämmitä kanaliemi kuumaksi ja raasta sinne puolet tryffelistä. Kuullota öljyssä kattilassa sipuleita ja risottoriisi. Lisää nestettä (kanalientä ja valkoviiniä) kauhallinen kerrallaan, seuraava kauhallinen, kun edellinen on imeytynyt. Kypsennä risottoa lientä lisäten ja sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Kun risoton rakenne on puuromainen ja melko löysä, lisää joukkoon voi ja parmesanraaste. Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele ohueksi höylätyillä tryffelilastuilla.

Höyrytetty kuha

300 g kuhaa fileenä
suolaa ja pippuria
sitruunaa

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Laita höyrytyskorin pohjalle pala leivinpaperia ja kuhafileet sen päälle. Rouhaise kalojen pintaan suolaa ja pippuria ja asettele päälle sitruunaviipaleita. Kun vesi kiehuu, nosta höyrytyskori kattilan päälle. Anna kypsyä noin 15 minuuttia.


 

Pippurimylly

Arkisto

Lue seuraavaksi