Blogit

Joulumausteinen lohipastrami

14.12.2014 Teksti: Pippurimylly

Viime viikonloppuna leikittiin joulua. En liiemmin välitä perinteiseistä jouluruuista – syön niitä ihan mielelläni noin kahtena päivänä vuodessa, ja toki ne joulun konseptiin kuuluvat, mutta noin yleisesti ottaen kinkku ja lanttulaatikko eivät ole minun juttuni. Siksipä testailtiinkin tuossa muutamaa vähän erilaista jouluruokareseptiä tulevia juhlapyhiä varten!

Minulle joulupöydän parasta antia ovat ehdottomasti kalat. Helsingin Sanomien jouluinen lohipastramiresepti olikin ehdottomasti koeajettava, kun kyseisen ohjeen lehdestä bongasin. Pastramin tekeminen vaatii jonkin verran aikaa ja vaivannäköä, mutta ei tämän tekeminen ollut yhtään niin pelottavaa kuin etukäteen olin ajatellut. Lopputuloskin oli yllättävänkin onnistunut!

400 g ruodotonta ja nahatonta lohta (paksusta keskipalasta)
 
Marinadi:
1 dl soijakastiketta (suolapitoisuus noin 15 %)
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
 
Pinnalle:

1 tl kokonaisia kardemummansiemeniä
3 rkl seesaminsiemeniä
¼ tl kanelia

Osta lohta niin paljon (esim. 800 g), että saat leikattua keskeltä kaksi tasakokoista pötköä (koko noin 3 cm x 3 cm x 18 cm). Käytä reunoista jäävä lohi myöhemmin vaikka lohikeittoon. Sekoita marinointiliemen ainekset. Sekoittele lientä, kunnes suola ja sokeri ovat täysin sulaneet.

Laita lohipötköt pussiin marinointiliemen kanssa ja nosta pussi jääkaappiin 6–7 tunniksi. Käännä pussia marinoinnin puolivälissä, jotta lohi maustuu tasaisesti.Ota marinoituneet lohipalat pussista, kuivaa talouspaperilla.

Murskaa kardemummansiemeniä huhmareessa tai työlaudalla, mutta älä hienonna jauhemaiseksi. Laita murskatut kardemummansiemenet lautaselle, sekoita joukkoon seesaminsiemenet ja kaneli. Pyöräytä lohet mausteseoksessa joka puolelta.

Kuumenna paistinpannu, älä laita rasvaa. Paahda lohipötköt kuumalla pannulla joka puolelta, noin 20 sekuntia per pinta.Nosta kelmun päälle, kiedo kelmu tiukasti kiinni. Laita pötköt pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi. Voit pitää niitä siellä myös seuraavaan päivään.Nosta lohet pakastimesta noin tuntia ennen tarjoamista ja anna sulaa hetken ajan jääkaapissa. Leikkaa vielä kohmeiset lohet kauniiksi viipaleiksi. Anna sitten sulaa kokonaan. (Jos leikkaat palat vasta, kun lohi on kokonaan sulanut, palat rikkoutuvat helposti.) Tarjoa kalapöydässä sellaisenaan tai salaatin ja paistettujen mallasleipämurujen kera.

Pippurimylly

Arkisto