Blogit

Kampasimpukat ja sahramirisotto

29.3.2013 Teksti: Pippurimylly

En ole maailman perinteisin ihminen mitä tulee juhlapyhien ruokiin. Lammasta, mämmiä tai pashaa ei nähty/nähdä pääsiäispöydässä tänäkään vuonna, vaan ruuaksi valikoitui sitä, mitä sattui tekemään mieli – ja minähän halusin kokeilla kampasimpukoiden tekemistä ensimmäistä kertaa ikinä. Aloitan tämän pääsiäisruokien purkamisen nyt nurinkurisesti tämän päivän pääruuasta, sillä olin tästä koko hommasta varsin innoissani.

Olen myöhäisherännäinen koko kampasimpukkavillityksen suhteen: maistoin niitä ensimmäistä kertaa ravintolassa vasta viime vuonna, ja vaikka se ihastusta ensi maistamalla olikin, itse en uskaltautunut niitä kokeilemaan vielä moneen kuukauteen. Olin täysin vakuuttunut, että pilaisin vain hienon raaka-aineen. Lisäksi olin kuvitellut, että kampasimpukoiden hankkiminen olisi jotenkin hankalaa. Omani kävin hakemassa Stockan tuoretiskiltä asti, mutta seuraavalla kauppareissulla sain huomata, että niitä löytyy myös ihan peruskokoisen S-Marketin pakastealtaasta. Se niistä ennakkoluuloista siis!

Mutta tosiaan, helppoa oli ja hyviähän näistä sitten loppujen lopuksi tuli – risoton kanssa aivan erityisen suussa sulavaa. Ensi kerralla uskaltaakin sitten ehkä jo kikkailla jotain vähän jännittävämpää, nyt mentiin ihan vaan suola-pippuri-linjalla. Maistuvaa pääsiäistä kaikille muillekin!

(2 annosta)

Paistetut kampasimpukat
8 tuoretta kampasimpukkaa
suolaa ja pippuria myllystä
oliiviöljyä paistamiseen
voita

Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla ja rouhaise niiden päälle suolaa ja pippuria. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja paista kampasimpukoita siinä noin minuutin ajan per puoli, kunnes ne ovat kauniin ruskeita pinnalta. Varo paistamasta liikaa. Lisää pannulle nokare voita ja valele sulanutta voita simpukoiden päälle.

Sahramirisotto
1 pieni sipuli
1,5 dl risottoriisiä
noin 4 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä
1 rkl sitruunamehua
sahramia
suolaa ja pippuria
nokare voita
parmesania raastettuna
rucolaa

Hienonna sipuli. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit siinä. Kumoa kattilaan riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sitten joukkoon loraus kanalientä ja sekoita. Lisää lientä ja valkoviiniä vuorotellen vähän kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes riisi on pehmeää ja kermaista. Lisää sahrami. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla Lisää lopuksi voi ja parmesaanijuusto ja sekoita huolellisesti. Tarkista maku. Viimeistele annokset rucolalla.

Pippurimylly

Arkisto