Blogit

Kurpitsarieskat

18.11.2015 Teksti: Pippurimylly

Gluteeni on tänä vuonna ollut toden teolla tapetilla. Itsekin olen päätynyt syömään enemmän tai vähemmän gluteenitietoisesti – yhtenä päivänä jättänyt sen lautaselta pois kokonaan, toisena osittain, ja kolmantena ahmaissut puolikkaan ruislimpun yhdeltä istumalta. Koska ei kai maailmassa mitään parempaa olekaan kuin uunituore ruisleipä? Kaikki muu gluteenipitoinen tuntuu olevan helposti korvattavissa, mutta leipä, se on se kinkkisin! Luopumisen tuska omalla kohdallani tarkoittaakin kylläkin vain sitä, ettei leipää välttämättä tarvitsisi ihan jokapäiväisesti vetää.

Koska kaupan leipävalikoima ei hirveästi gluteenia ajoittain välttelevän mieltä lämmitä, olen taas päätynyt survaisemaan kädet taikinaan ja kokeilemaan onneani leiväntekijänä. Viikon sisällä onkin valmistunut pähkinä-siemenleipää sekä kurpitsarieskaa, ihan mukiinmenevin tuloksin. Näihin superhelppohin rieskasiin upotin syyskuussa keittelemäni ja pakastamani kurpitsasoseen sekä seesaminsiemeniä.

3 dl kurpitsasosetta
1 kananmuna
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
noin 3 – 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
1 tl hunajaa

Yhdistä kaikki ainekset kulhossa, lisäten viimeisenä jauhot. Jauhoja lisätään sen verran että taikinaa pystyy käsittelemään, mutta koostumus saa silti jäädä löysäksi. Nosta lusikan avulla taikinasta kökkäreitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele taikinasta jauhojen avulla pyöreitä rieskoja. Pistele rieskasia haarukalla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes rieskat saavat hieman väriä pintaansa mutta ovat sisältä pehmeitä.

Pippurimylly

Arkisto

Lue seuraavaksi