Blogit

Kuusenkerkkäpestoa, -perunaa ja -risottoa

23.6.2015 Teksti: Pippurimylly

Villiyrtit ovat olleet tälle cityihmisille vähän sellainen suuri tuntematon. Myönnän, että olen asioikseni lähtenyt poimimaan pusikosta nokkosta ja voikukkaa tasan nolla kertaa. Juhannuksena mökkimiljöö tarjosi kuitenkin oivan tilaisuuden tutustua vähän metsänantimiin – seitsemän erilaisen kukan sijaan minä poimin talteen vähän kuusenkerkkää!

Kuusenkerkät ovat kuusen nuoria, vaaleita ja notkeita versoja. Näitä heleänvihreitä luonnonantimia voi poimia kuusenoksilta touko-kesäkuussa ennen kuin ne tummuvat ja vahvistuvat neulasiksi asti. Juhannus alkaa oikeastaan olla jo viimeistä otollista kerkkästen keruuaikaa, ”aikuisia” neulasia ei kannata syödä. Vitamiini- ja hivenainerikkaiden kerkkien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkä sopii napsittavaksi suuhun sellaisenaan (testattu) sekä mausteeksi mm. salaatteihin, erilaisiin juomiin ja siirappiin (netistä luin). Minä tein kuitenkin kerkästä pestoa sekä käytin lisukkeiden maustamiseen rosmariinin tavoin. Maku on hento, mutta sitäkin miellyttävämpi!

Kuusenkerkkäpesto

kourallinen kuusenkerkkiä
kourallinen pinjansiemeniä
kourallinen raastettua parmesania
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunan mehua
laadukasta oliiviöljyä noin 0,5-1 dl
suolaa ja pippuria

Huuhtele ja kuivaa kuusenkerkät. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja paloittele valkosipuli. Laita kerkät, pinjansiemenet ja valkosipulit astiaan ja surauta sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää joukkoon raastettu parmesanjuusto, sitruunan mehu sekä oliiviöljyä norona sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Sekoita ja mausta tahna suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Kuusenkerkkäperunat

400 g uusia perunoita
reilu nokare voita
0,5 dl kuusenkerkkiä
½ sitruunan mehu ja kuoriraaste
merisuolaa ja pippuria

Keitä ja paloittele perunat. Kuumenna pannulla reipas nokare voita ja lisää kuusenkerkät joukkoon. Lisää perunat pannulle ja paistele käännellen parin minuutin ajan. Mausta sitruunan mehulla ja kuoriraasteella sekä merisuolalla ja pippurilla.

Kuusenkerkällä maustetussa risotossa oli raastettua kesäkurpitsaa sekä uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja, ja se tarjoiltiin broilerin kanssa. Kerkän mieto maku hukkui melko tehokkaasti risoton joukkoon ja alkoi maistua vasta, kun sitä ripotteli suoraan valmiin annoksen päälle.
 

Pippurimylly

Arkisto