Blogit

Nauris-omenakeitto

12.9.2015 Teksti: Pippurimylly

Kesäisin ja syksyisin ihan parasta lauantaiaktiviteettia on suunnata torille katsastamaan päivän tarjonta. Viikonlopun ruokalista alkaa hahmottua vihanneskojujen äärellä, kun näkee mikä on edullisinta ja parasta just nyt. Tänään huomioni kiinnittyi nauriisiin.

Vähän häpeillen joudun tunnustamaan, etten muista koskaan kokanneeni nauriista yhtään mitään. Vaikka kuinka pinnistelen, en myöskään muista lapsuudenkodissani koskaan syötäneen naurista. Totta puhuen oli vähän hämärän peitossa, miltä tämä perinnejuures ylipäätään maistuu…

Aika ikävää todeta tällaista ikivanhasta perusruokakasvista, jota syötiin näillä leveyksillä jo ennen ajanlaskun alkua – ennen kuin peruna tuli ja jyräsi tiensä suomalaisen ruokapöydän kulmakiveksi. Vähäkalorisen mutta ravinteikkaan nauriin C-vitamiinipitoisuuskin vetelee vertoja appelsiinille, kertoi ystäväni Google.

Ei muuta kuin naurista kassiin, totesin, ja nauriille makupariksi omppua. Soppahan siitä syntyi!

Sinihomejuustolla höystetty nauris-omenakeitto
(4 annosta)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 keskikokoista naurista
3 hapanta omenaa
1 tl jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa, mustapippuria ja sokeria
1 rkl sitruunan mehua
1 litra kasvis- tai kanalientä
2 jauhoista perunaa
2 dl kuohukermaa
100 g sinihomejuustoa
tuoretta lehtipersiljaa

Kuori kasvikset. Silppua valkosipulit ja sipuli, kuutioi nauriit, omenat ja perunat. Kuumenna nokare voita kattilan pohjalla ja heitä perään sipuli- ja valkosipulisilppu. Freesaa hetki ja lisää sitten nauriskuutiot. Anna pehmentyä parin minuutin ajan ja lisää sitten omenat. Kääntele muutaman kerran, lisää mausteet ja sitruunan mehu ja kaada päälle kasvis- tai kanaliemi. Anna kiehahtaa ja lisää sitten perunat. Anna kiehua hiljalleen, kunnes juurekset ovat kypsiä. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Kaada joukkoon kerma ja mausta keitto suolalla ja pippurilla. Annostele keitto lautasille. Viimeistele annokset murustetulla sinihomejuustolla ja silputulla persiljalla.

Pippurimylly

Arkisto