Blogit

Papu-tortillakeitto

7.3.2013 Teksti: Pippurimylly

Puolikas vapaapäivä, kevätaurinko ja ruhtinaallisesti aikaa. Tänään oli hyvä päivä viipyillä vähän pidempään ruokakaupassakin ja makustella, minkälaista ruokaa tekisi mieli. Texmex/mexmex-maut olivat tällä kertaa päällimmäisenä mielessä.

Chili, korianteri, lime, tomaatti ja avokado ovat tässä viime aikoina viihtyneet lautasellani harva se kerta.Tuo makujen yhdistelmä on todettu niin hykerryttävän hyväksi, että sitä piti soveltaa myös tähän mustapapukeittoon – joka on siis muunnelma kana-tortillakeitosta, johon olen jostain syystä nyt törmännyt tiuhaan tahtiin ulkomaalaisissa ruokablogeissa. Ainoa asia joka jäi harmittamaan oli se, että tein soppaa näin tolkuttoman pienen satsin! Tätä olisi nimittäin mielellään ryystänyt vielä iltapalaksikin. Mutta ei, meni jo.  

(2 annosta)

1/2 keltasipuli tai 2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl oreganoa
0,5 tl chilijauhetta
5 dl kana- tai kasvislientä
1 tlk (400 g) kuorittuja kokonaisia tomaatteja
1 prk (285/170 g) mustapapuja
1 dl pakastemaissia
2 tortillalettua
suolaa, mustapippuria
1/2 lime
1/2 avokado
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen raastettua cheddaria
tuoretta jalapenoa, serrano-chiliä tai vihreää chiliä maun mukaan

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna loraus oliiviöljyä kattilassa ja kuullota sipuleita siinä parin minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja freesaa nopeasti. Lisää sitten mausteet ja paistele käännellen noin minuutin ajan. Kaada kana- tai kasvisliemi sekä tölkkitomaatit kattilaan. Anna kiehahtaa, pienennä lämpöä ja anna sitten porista hiljalleen noin 10 minuuttia.

Leikkaa tortillaletut suikaleiksi ja paista ne pannulla oliiviöljyssä rapeiksi. Lisää keittoon mustapavut ja maissit ja anna kiehua vielä hetki. Lisää lopuksi tortillasuikaleet. Mausta keitto suolalla, pippurilla ja puolikkaan limen mehulla. Silppua korianteri ja chili, paloittele avokado ja raasta cheddarjuusto. Kaada annokset lautasille ja asettele avokadot annosten päälle, viimeistele silputulla korianterilla ja chilillä sekä raastetulla cheddarilla. Tarjoa limelohkojen kera.

 

Pippurimylly

Arkisto