Blogit

Halloumi-kesäkurpitsapihvit

5.10.2014 Teksti: Pippurimylly

Tiedättekö, kun luulee keksineensä kohtuullisen helpon arkiruuan, joka valmistuu varmasti ihan käden käänteessä tosta noin vaan, ja sitten päätyykin huseeraamaan kaksi tuntia keittiössä ja koko kööki on sen jälkeen kuin pommin jäljiltä? Tämä oli vähän sellainen ruoka.

Inspiroidun lihattoman lokakuun hengessä tekemään pitkästä aikaa siis kasvispihvejä, joita tuli pupellettua 90-luvun kasvissyöntivuosinani ihan kyllästymiseen asti. Tämä päivitetty versio syntyi kesäkurpitsasta ja halloumista ja maistui tuhat kertaa paremmalta. Omasta lokakuustani tuskin tulee ihan täysin lihaton, vaan ennemminkin ajattelin jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla, eli pitämällä lihansyönti kohtuullisella tasolla niin lokakuussa kuin kaikkina muinakin kuukausina. Tällainen teemakuukausi on silti hyvä uusien kasvisruokareseptien kehittelyyn – vanha repertuaarini kun kaipaa ehdottomasti päivitystä!

(4 annosta)

Halloumi-kesäkurpitsapihvit
300-400 g kesäkurpitsaa
1 omena
200 g halloumia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
2 kananmunaa
2 dl panko-jauhoja
kourallinen tuoretta minttua ja korianteria
suolaa ja pippuria

Raasta kesäkurpitsa ja omena valuta ne huolellisesti siivilässä. Purista mahdollisimman paljon niistä nestettä pois. Raasta myös halloumi ja yhdistä halloumi-, kesäkurpitsa- ja omenaraaste kulhossa. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste, kananmunat ja jauhot. Mausta silputulla mintulla ja korianterilla sekä suolalla ja pippurilla. Lisää tarpeen mukaan lisää jauhoja, kunnes massaa on helppo käsitellä käsissä. Muotoile massasta pihvejä ja purista vielä tarpeen vaatiessa ylimääräistä nestettä pois. Paista pannulla öljyssä molemmin puolin mukavan ruskeiksi.

Pinaatti-pistaasibulgur
3 dl bulguria
1/2 rs tuoretta babypinaattia
2 dl pistaasipähkinöitä
kourallinen mustia oliiveja
1 rkl sitruunan mehua
loraus chilioliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisfondilla maustetussa vedessä. Revi pinaatti ja rouhi pähkinät. Sekoita pinaatti, pähkinät sekä oliivit kypsän bulgurin joukkoon. Mausta sitruunan mehulla, chilioliiviöljyllä ja suolalla ja pippurilla.

Paprikatsatsiki
2 dl turkkilaista jogurttia
1 paahdettu paprika (säilyke)
1 valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria

Valuta jogurttia hetken aikaa esim. suodatinpussissa. Surauta paahdettu paprika ja valkosipulinkynsi sauvasekoittimella sileäksi ja lisää paprikasurvos valutetun jogurtin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.


 

Pippurimylly