Blogit 5.1.2013

Jamaikalainen jerk-kana ja mustapapuriisi

Teksti: Pippurimylly

Jaahas, loppiaista pukkaa. Ei kenties juhlapyhänä itselleni mitenkään kauhean merkittävä, mutta juhla kuin juhla on aina hyvä tekosyy kokata hyvin ja huolella!

Tänään pakerrettiinkin ruokaa vähän pidemmän kaavan mukaan, vaikkakin reseptiikka revittiin Jamie Oliverin Jamien 30 minuutin aterioista. Ihan huijausta tuo kirjan lupaama aikajänne sinänsä – aikaa tähän taisi mennä tuplaten tuo, vaikkemme edes tehneet kaikkia kirjassa ehdotettuja lisukkeita kylkeen. Annan tämän sivuseikan kuitenkin anteeksi jo ihan pelkästään siksi, että Jamien ohjeilla ei vaan ole mahdollista saada aikaan huonoa ruokaa. Koskaan, eikä tälläkään kertaa. Talouden toinen osapuoli oli joskus tätä Jamien jerk-kanaa tehnyt, tykästynyt, ja vaati nyt uusintaottoa. Toimii!

Resepti kirjasta: Jamie Oliver: 30 minuutin ateriat

Jerk-kana

4 nahallista broilerin rintafileetä
1 rkl juoksevaa hunajaa
muutama oksa tuoretta rosmariinia
muutama oksa tuoretta timjamia

4 kevätsipulia
pieni nippu tuoretta timjamia
3 tuoretta laakerinlehteä
jauhettua neilikkaa
jauhettua muskottia
jauhettua maustepippuria
6 rkl vaaleaa rommia
6 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 scotch bonnet -chili
4 valkosipulinkynttä

Lado broilerinfileet muoviselle leikkuulaudalle ja leikkaa jokainen filee kahtia, mutta jätä puolikkaat kiinni toisistaan fileen yläosasta. Pirskota fileille oliiviöljyä ja ripottele leikkuulaudalle suolaa ja pippuria. Hiero mausteita kaikkialle lihan pintaan. Pane fileet nahkapuoli alaspäin kuumalle grillipannulle ja paista molemmilta puolilta, kunnes pinta on hieman ruskistunut.

Pilko kevätsipulit karkeiksi paloiksi ja pane ne tehosekoittimeen. Lisää tehosekoittimeen suurin osatimjaminlehdistä, laakerinlehdet, runsas hyppysellinen neilikkaa, muskottia ja maustepippuria, 6 rkl rommia ja valkoviinietikkaa, hunajaa ja 2 tl suolaa. Poista chilistä kanta ja siemenet ja pane chili tehosekoittimeen. Muserra nopeasti joukkoon kuorimattomat valkosipulinkynnet ja sekoita erittäin sileäksi tahnaksi. Ohenna tahnaa tarvittaessa oliiviöljyllä. Kaada jerk-kastike sitten sopivaan uunivuokaan ja nosta broilerinfileet kastikkeen päälle nahkapuoli ylöspäin. Valuta vuokaan 1 rkl juoksevaa hunajaa ja levitä pinnalle muutama oksa rosmariinia ja loput timjamista. Pane vuoka 220-asteisen uunin ylätasolle 15 minuutiksi tai kunnes ruoka on kypsää. Ota kana uunista ja ripottele pinnalle muutamia korianterinlehtiä ja vie suoraan pöytään. Nostele pöydässä jerk-kastiketta lusikalla broilerifileiden päälle.

Mustapapuriisi

2 kevätsipulia
1 kanelitanko
250 g pitkäjyväistä riisiä
6 dl kanalientä
1 pkt (400 g) mustapapuja

Laita suuri, kannellinen kasari keskilämmölle. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja pane kasariin. Lisää kanelitanko, runsas loraus oliiviöljyä ja iso hyppysellinen suolaa ja pippuria. Sekoittele minuutin verran ja lisää sitten riisi sekä kanaliemi. Huuhtele ja valuta pavut ja lisää ne kasariin. Hämmennä varovasti. Kiehauta ja alenna sitten takaisin keskilämmölle. Peitä kasari kannella ja jätä hautumaan 12 minuutiksi.

Jogurtti
250 g ruokajogurttia
muutama oksa tuoretta korianteria
1/2 lime

Kaada jogurtti pieneen tarjoilukulhoon ja hienonna joukkoon muutama oksa korianteria. Lisää hyppysellinen suolaa ja runsas tilkka oliiviöljyä. Raasta sitten pinnalle limepuolikkaan kuori ja purista puolikkaasta mehu. Sekoita.

Pippurimylly

Kommentit (2)

Harmi, ettei jamakalainen ruoka ollut sinun juttusi! Mutta kaikesta ei onneksi pidä eikä tarvitse tykätä. 🙂

Tulipa tehtyä ja kokeiltua. Odotukset olivat kovat, mutta kylläpä molemmat petyttiin pahan kerran. Maku oli meille liian etikainen ja muutenki liian ristiriitaisia makuja. Tulisuus oli hyvä, tulisen ystyvä kun olen. Sanotaanko, että tulipahan koettua nyt tämäkin jamaikalais ””herkku” niin eipähän tarvitse toista kertaa kokea.

Harmi, ettei jamakalainen ruoka ollut sinun juttusi! Mutta kaikesta ei onneksi pidä eikä tarvitse tykätä. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *