Pippurimylly 16.10.2016

Lohta, kurpitsa-kvinoasalaattia ja tahinijogurttia

Teksti: Pippurimylly

Huomaan aina välillä havahtuvani siihen, miten hirveän vähän kalaa tulee loppujen lopuksi syötyä. Lähikaupassa ei ole tuoretiskiä, vakuumiin pakatut kalat ovat viime vuosina alkaneet vähän iljettämään, ja pakastealtaasta ongittu fisu maistuu aina vähän kuivalta ja valjulta. Eilen otinkin asioikseni lähteä korttelia pidemmälle kalaan tuoreen tavaran perässä!

Luonnostelin päässäni lämpimän, syksyhtävän kvinoasalaatin ja tuumasin, että lohi voisi olla tarkoitukseen sopivin yksilö tällä kertaa. Luulin tekeväni nopeasti valmistuvaa sunnuntaisalaattia, mutta jotenkin päädyin yhdellä kädellä keittämään kvinoaa, paistamaan pannulla kalaa ja paahtamaan uunissa kurpitsaa, toisella pilkkomaan kasviksia ja sekoittamaan kastikeaineksia. Lopputulos oli kuitenkin pienten ponnistelujen väärti; terveellinen, herkullinen ja sesonginmukainen!

Lohi-kvinoasalaatti

(3 annosta)

  • 450 g lohta fileenä
  • 1,5 dl kvinoaa
  • 1 pieni hokkaidokurpitsa
  • 4 lehtikaalin lehteä
  • 1 dl mantelilastuja
  • 1 dl kuivattuja karpaloita/aprikoosia/tms.
  • ½ sitruuna
  • suolaa, pippuria, chilirouhetta
  • 1 dl bulgarianjogurttia
  • 1 rkl tahinia
  • 1 tl sitruunanmehua
  • suolaa ja pippuria

Huuhtele ja keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä. Kuutioi kurpitsa ja silppua lehtikaali. Öljyä uunivuoka ja laita sinne kurpitsakuutiot. Rouhi joukkoon suolaa, pippuria ja chiliä. Lorauta sekaan oliiviöljyä, sekoita ja paahda 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia tai kunnes kurpitsa on kypsää. Kuumenna loraus öljyä pannussa ja lisää lohi pannulle. Rouhi päälle suolaa ja pippuria ja paista lohi molemmin puolin. Ota lohi pois pannulta, lisää tarvittaessa vähän öljyä ja paista lehtikaalisilppu siinä nopeasti, kunnes lehtikaali hieman pehmenee. Sekoita kulhossa keskenään kvinoa, kurpitsakuutiot, lehtikaali, mantelit ja karpalot/aprikoosit. Mausta sitruunamehulla, suolalla, pippurilla ja chilirouheella.

Sekoita jogurtti ja tahini keskenään. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa paistettu lohi kvinoasalaatin ja tahinijogurtin kera.

Lohi-kvinoasalaatti

Pippurimylly