Reseptit

Maalaisleipä

Maalaisleivän maku ja mehevyys perustuvat esitaikinaan, joka saa nousta ja kuplia huoneenlämmössä 12 tuntia.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

esitaikina:

  • 1 dl ruisjuurta
  • 2 dl vettä
  • 7 dl hienoja ruisjauhoja

Taikina:

  • 1 rkl hiivaa
  • 4 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • noin 9 dl vehnäjauhoja (tai puoliksi vehnä- ja ruisjauhoja)

Valmistusohje

 

Sekoita kaikki esitaikinan aineet keskenään. Pane esitaikina kannelliseen astiaan tai peitä taikinakulho hyvin. Anna seistä huoneenlämmössä 12 tuntia.

Liuota hiiva veteen ja sekoita liuos esitaikinan joukkoon. Lisää suola ja jauhot ja vaivaa taikinaa 10–15 minuuttia. Anna taikinan seistä noin tunti. Painele se kerran kokoon.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahteen osaan. Tee paloista kaksi leipää. Anna kohota liinalla peitettyinä noin puoli tuntia. Tee leipiin terävällä veitsellä viiltoja ja anna kohota vielä noin puoli tuntia.

Paista leipiä 250 asteen uuninlämmössä 10 minuuttia. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista noin puoli tuntia. Saat rapeamman paistopinnan, kun suihkutat uuniin vähän vettä. Avaa välillä uuninluukkua ja päästä uuniin ilmaan. Nosta leivät ritilälle jäähtymään.

Katso myös hapanjuuren resepti.

X