Pippurimylly

Naanleipä

18.11.2017 Teksti: Pippurimylly

Intialainen ateria ei ole kokonainen ilman suussa sulavaa naanleipää! Erityisesti mausteiset curryt ja muut kastikkeet suorastaan huutavat seurakseen pehmeää naanleipää, jolla kaapia viimeisetkin kastikkeen rippeet ääntä kohti.

Tämän naanleipäreseptin löysin täältä, alkuperäinen resepti on Manjulan keittiöstä. Kaasu-uunimme ei ole ideaali tämän (tai minkään muunkaan) leivän tekemiseen, mutta hyvää tästä tuli silti!

naanleipä

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • hyppysellinen ruokasoodaa
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 2,5 rkl maustamatonta jogurttia
  • 2 dl kädenlämpöistä vettä
  • n. 50 g margariinia/voita valmiiden naan-leipien voitelemiseen
  • vehnäjauhoja kaulimiseen

Liuota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja anna seistä 10 minuuttia tai kunnes seos alkaa hieman vaahtoamaan. Lisää sokeri, suola ja ruokasooda jauhoihin ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja jogurtti jauhoseokseen ja sekoita. Taikinasta tulee murenevaa.

Lisää vesi- ja hiivaseos ja sekoita pehmeäksi taikinaksi. Vaivaa kunnes taikina on sileää. Taikinassa on silloin tarpeeksi jauhoja, kun se alkaa irrota kulhon reunasta sitä vaivatessa. Jos taikina on liian pehmeää ja tarttuvaa, lisää hieman jauhoja. Peitä taikina liinalla ja anna nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa 3-4 tunnin ajan. Taikinan pitäisi lähes kaksinkertaistua koossa.

Lämmitä uuni +240 asteeseen. Jos sinulla on pizzakivi, nyt on täydellinen aika käyttää sitä. Aseta kivi kylmään uuniin ja anna lämmitä uunin mukana.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla vielä kaksi tai kolme minuuttia ja jaa sen jälkeen kuuteen yhtä suureen osaan. Ota yksi pala kerrallaan, kauli ovaalin muotoiseksi (n. 1 cm:n paksuiseksi). Käytä jauhoja kaulitsemisessa, niin ei tartu kiinni.

Ennen kuin laitat naan-leivät uuniin, kastele ensin kätesi, kääntele käsiesi välissä ja aseta pizzakiven (tai uunipellin) päälle uuniin.

Voit paistaa 2-3 naan-leipää kerrallaan pizzakiven päällä. Naan on valmista, kun se on kullanruskea. Kun naan on paistunut, ota se ulos uunista ja voitele sulatetulla margariinilla.

Odota 2-3 minuuttia ennen kuin laitat seuraavat naan-leivät uuniin, näin uuni on lämminnyt takaisin maksimilämpöön.

Pippurimylly