Pippurimylly 12.11.2017

Punajuuri-kookoskeitto

Teksti: Pippurimylly

Syyssesongin ehdoton ykkösjuures on punajuuri. Tämä äärettömän monikäyttöinen superjuures on ravintoarvoiltaan silkkaa kultaa – ja juuri nyt sitä saa kaupasta puoli-ilmaiseksi. Punajuurikokkailusta aiheutuva pienimuotoinen sotta on pieni murhe sen rinnalla, kuinka helppo, halpa ja herkullinen juures on kyseessä!

Makea punajuuri rakastaa sellaisia suolaisia makupareja kuin sinihome-, feta- ja vuohenjuusto, ja olen jostain syystä jumiutunut kuvittelemaan, että jokaisen punajuuriruoan on suorastaan pakko sisältää jotakin yllämainituista. Nytkin olin ostanut jääkaappiin fetajuustoa (ja avokadoa), tarkoituksenani höystää keitto niillä. Mutta kuinkas ollakaan, kookoksella aateloitu punajuurikeitto maistuikin niin täydelliseltä sellaisenaan, ettei se todellakaan tarvinnut ylimääräisiä höysteitä ja härpäkkeitä sotkemaan kuviota. Toisinaan vähemmän on todellakin enemmän!

punajuurikeitto

(3-4 annosta)

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 suurehkoa punajuurta
  • 3 jauhoista perunaa
  • 7 dl kasvislientä
  • 1 tlk (400 g) kookosmaitoa
  • suolaa, pippuria
  • tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele punajuuret ja perunat. Kuumenna loraus öljyä kattilan pohjalla ja kuullota valkosipulit ja sipulit siinä. Lisää paloitellut punajuuret ja kääntele muutaman kerran. Lisää kattilaan myös perunat sekä sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät, noin 7 dl. Anna kiehua, kunnes juurekset ovat kypsiä. Ota kattila pois liedeltä ja aja keitto sauvasekoittimella sileäksi. Nosta takaisin liedelle ja sekoita kookosmaito joukkoon. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

punajuurikeitto

Pippurimylly